Филм "Краљ петар Први" отвара Равно Село Филм Фестивал

БЕОГРАД: Равно Село Филм Фестивал село одржаће се по трећи пут ове године од 21-23. јуна у Равном Селу, а на самом отварњу ове филмске смотре биће приказан филм "Краљ Петар Први", најавили су организатори на конференцији за медије.
r
Фото: Youtube Printscreen

Петар Ристовски, директор фестивала изразио је задовољство што је фестивал остао веран концепту који гаји од самог почетка, а то је подршка младим ауторима и дебитантским остварењима редитеља: 

"Док Дом културе у Равном Селу не буде изграђен фестивал ће и ове године бити одржан на добро познатом спортском терену одмах иза изгореле зграде. Очекујемо велику посећеност као и претходних година", казао је Ристовски и додао да је главна иницијатива целог фестивала управо изградња и обнова Дома културе. 

"Архитектонски пројекат и план урађен И чекамо грађевинску дозволу. Надамо се да ћемо је добити до почетка фестивала, па ће онда Лазар Ристовски, мој отац, моћи да то обнезнани . Наш план је да Дом буде комплетно завршен за пето издање фестивала, а то је за две године. Тада ћемо моћи да проширимо програм и дане трајања, а имамо И плану да покренемо и летњу филмску школу", казао је Ристовски. 

Марко Чкоњевић, уметнички директор фестивала најавио је програм фестивала и напоменуо да је гост селетор фестивала Иван Карл је ове године направио занимљиву селекцију уз тежак задатак да предложи добар програм са дебитантским филмовима. 

"Отварање фестивала је резервисано за пројекцију дебитантског остварењаћемо најавити Петра Ристовског "Краљ Петар Први", који ће бити приказан ван такмичарског програма, док ће екипа филма поздравити публику том приликом. До краја фестивала публика ће имати прилике да види и филм "Човек који је купио месец", редитеља Паола Зуке. Ово је најгледанији домаћи италијански филм у последњих пет година, комедија коју верујемо да ће се допасти свима" рекао је Чкоњевић. 

Према његовим речима на програму фестивала је и црногорски филм Андра Мартиновића "Између дана и ноћи", затим остварење "Такси блуз" Мирослава Стаматова и "Последњи Србин у Хрватској", Предрага Личине" казао је Чкоњевић и додао да ће ба самој церемонији отварања фестивала наступити новосадски филхармоничари предвођени маестром Романом Бугаром. 

"Они ће пратити Душицу Новаковић, глумицу Позоришта на Теразијама, Мирну Радуловић, Ксенију Мијатовић, Ану Станић и Луку Мараша Пинкову звезду, родом из Равног Села. У току фестивала биће организована овосадска смотра младалачког филма "Филмић" коју води Лора Ðорђевић, изложба костима чувеног костимографа Бориса Чакширана и глумачка радионица Маријане Јанковић чији је дебитански кратки играни филм Маја победио на Требеца фестивалу" казао је Чкоњевић. 

Жиријем главног такмичарског програма председава управо Маријана Јанковић, глумица нашег порекла која има озбиљну каријеру у Данској, док су остали чланови Дарко Бајић, редитељ и Александар Протић, дизајнер звука и продуцент. 

Жири публике чине Маја Мараш, председница Актива жена Равног Села, Веселин Црновчић, свештеник Равног Села и Маја Милинић, директорка основне школе Бранко Радичевић у Равном Селу. 

Посебно изненађење на затварању фестивала припрема компанија ПИК Бечеј.

Во на ражњу ражњу учиниће завршницу фестивала гатрономски егзотичном. 

Као и сваке предходне и ове године фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије И Града Врбаса. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести