Филм Теоне Стругар добитник награде Европског парламента

БЕОГРАД: Филм "Бог постоји, њено име је Петрунија" редитељке Теоне Стругар Митевске добитник је филмске Награде LUX Европског парламента за 2019. годину, објавио је у среду у Страсбургу председник Европског парламента Давид Сашоли.
film pixabay
Фото: pixabay.com

Сашоли је честитајући финалистима истаксо важност награде LUX за политику и културу ЕУ.

"Није лако носити се са сложеностима нашег свакодневног рада без да будемо заокупљени техничким способностима парламентарних активности. Морамо такође бити у стању да комуницирамо са емоцијама и користимо нове језике“, казао је председник.

Он је рекао и да Награда LUX пружа изванредан алат који ће нас пратити у настојању, као и да мора да се искористи прилика за освешћивање питања као што су имиграција, право на здравствену заштиту, феминизам и политичка етика кроз филмове.

"Решавање климатских непогода, наше колонијалне прошлости или дискусија о нашем моделу друштва кроз биоскоп је стимулативан изазов који се мора охрабрити. Једини смо парламент у свету који додељује филмску награду. Будимо поносни на то", казао је Сашоли.

Међу троје финалиста ушли су филмови "Заборављени случај Хаммарскјолд", "Власт" и "Бог постоји, њено име је Петрунија" који проговарају о политици, вредностима и традицији и боре се против предрасуда.

Дугометражни играни филм Теоне Стругар Митевске настао је у македонско-белгијско-словенско-хрватско-француској копродукцији.

Радња филма, чија је светска премијера одржана на Берлиналу, одвија се у граду Штипу у источној Македонији где сваког јануара локални свештеник у реку баци дрвени крст који израњају стотине мушкараца.

Верује се да срећа и успех прате онога који га изрони. Овај пут за крстом је заронила и Петрунија која је успела да га уграби пре свих, што је разбеснело њене мушке супарнике.

Сваке године, од када је 2007. године установљена награда Европског парламента у циљу снажења еуропске филмске уметности, парламент традиционално на заједничкој седници у новембру објављује победника између троје финалиста.

Поменута три филма биће преведена на 24 службена језика Европске уније те ће се приказати у више од 50 градова у 28 земаља у оквиру Дана LUX награде.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести