МИЛОШ МИША РАДИВОЈЕВИЋ, РЕДИТЕЉ И СЦЕНАРИСТА: Филмови будућности биће чиста фикција

ЛЕСКОВАЦ: Филмски редитељ и сценариста Милош Миша Радивојевић оценио је да је комерцијални филм победио и да ће убудуће остварења више личити на чисту фикцију него на реалан приказ људских особина и стварности.
Tanjug/  LIFFE
Фото: Tanjug/  LIFFE

На трибини "У крупном плану" 16. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, Радивојевић је рекао да ће холивудски филмови, уместо да пруже увид у аутентичне људске карактере и њихове стварне особине, бити потпуна фикција и гледаоци ће више знати о луткама него о људским особинама.

"Прави пут филма је да уђе у јако озбиљну унутрашњу авантуру и анализу. Човек је све компликованији, проблеми су све дубљи и већи. Контраверзе су све веће, наше биће се мења, мења се читав свет. То тражи драматичнији, екслузивнији пут“, навео је Радивојевић.

Након што је на отварању фестивала 14. септембра добио награду "Живојин Жика Павловић” за афирмацију регионалне филмске уметности, Радивојевић је током викенда говорио на трибини у Лесковачком културном центру, где је оценио да се "бавити уметношћу, значи заиста бавити се собом", и да такав посао човек бира из љубави.

"Не могу да верујем да неко жели да оде на филм да би зарадио новац. То је глупост, на филму нема новца, има га у Холивуду, има га тамо где је постало институција, код нас је то екстраваганција, лудило, изопаченост. Прави пут је оно што је моје срце одабрало", рекао је редитељ.

Осврнувши се на раздобље када је био изгубио слух, аутор филмова какви су "Дечко који обећава" (1981), "Уна" (1984" и "Ни на небу ни на земљи" (1994) је признао да је за њега то била "врло велика драма".

"Изгубио сам могућност да идем на концерте и у биоскоп. Да бих се опоравио од тог шока, размишљао сам да је то био знак да ја треба да престанем да гледам друге и да је сад дошло време да се загледам у себе и у своју јединствену унутрашњост. Покушао сам да правим филмове гледајући из себе у свет", рекао је Радивојевић.

Приметивши да "када човек дође у ту ситуацију да остане сам, он се окреће ка себи", Радивојевић је додао да лично ствара своје унутрашње огледало у коме покушавам да створи нешто што би могло да буде занимљиво.

"Не постоје две исте особе, наша највећа шанса, оно што је фантастично у тој особини људске врсте, је да смо ми јединствени. Свако од нас носи свој универзум“, оценио је Радивојевић.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести