Гран при у Карловим Варима за филм "Страхиња Бановић"

БЕОГРАД: Филм Стефана Арсенијевића „Страхиња Бановић“ освојио је вечерас Гран при Међународног филмског фестивала у Карловим Варима, Ибрахим Кома добио је Награду за најбољег глумца за улогу Страхиње, а Јелени Станковић додељено је специјално признање за директора фотографије.
b
Фото: Promo

Главну награду, Гран При Фестивала, „Кристални глобус“ на церемонији затварања Међународног филмског фестивала у Карловим Варима редитељу Стефану Арсенијевићу уручио је славни Итан Хок, саопштило је Министарство културе и информисања.

Ибрахим Кома је прослављени француски глумац који се за улогу Страхиње доселио у Београд неколико месеци пре почетка снимања како би учио језик и упијао српску културу.

Јелени Станковић припало је Специјално признање за директора фотографије.

На КВИФФ фестивал се додељују три специјална признања.

Осим ове две награде „Страхиња Бановић“ освојио је и Награду Екуменског жирија и жирија мреже Европских приказивача „Еуропа Цинемас Лабел“, како је раније објављено.

Филм „Страхиња Бановић“ (међународни наслов „As Far As I Can Walk“) Стефана Арсенијевића такмичио се у Главном програму Фестивала.

Ово је први пут после 20 година да се српски филм нађе у главном такмичарском програму овог престижног фестивала и први пут после 55 година да освоји неку од главних награда, наводи се у саопштењу Министарства.

На Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима до сада је од домаћих аутора награђен Владимир Погачић за најбољу режију 1957. године, а Александар Петровић, који је 1966. добио Прву главну награду Фестивала за филм “Три”.

Први пут је на Фестивалу у Карловим Варима српски филм освојио награду за најбољег глумца.

Филм је адаптација чувене народне епске песме „Бановић Страхиња“, смештена у савремени контекст избегличке кризе.

Главни јунак је млади мигрант из Африке (Ибрахим Кома) који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња.

Са својом женом Абабуо (Nancy Mensah-Offei) он живи у избегличком кампу у Крњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али (Maxim Khalil), не унесе немир у њихов живот.

Арсенијевић је славу стекао са кратким филмом „(А)торзија“ за који је добио Златног медведа на Берлинском фестивалу, Награду Европске филмске академије и потом био номинован за Оскара.

„Страхиња Бановић" је његов други дугометражни филм, након остварења „Љубав и други злочини“ који је премијерно приказан на Берлиналу.

Филм „Страхиња Бановић“ по сценарију Стефана Арсенијевића, Бојана Вулетића и Николе Дикреа (Nicolas Ducray) је настао у продукцији Мирослав Могоровића испред куће „Art & Popcorn“, у сарадњи са „Cinnamon“ филмом. Копродуценти су „Surprise Alley“ (Француска), „Les Films Fauves“ (Луксембург), „Artbox Production House“ (Литванија) и „Choućkov brothers“ (Бугарска). Филм су подржали Филмски центар Србије, Фонд Савета Европе - Еуримаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар, Креативна Европа - МЕДИА и Влада Републике Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести