Исаковићу признање за улогу у „Мушкарци не плачу” на фестивалу у Херцег Новом

Бугарски филм “Слава” , у режији Кристине Грозеве и Петра Величкова, победио је на управо завршеном 31. Филмском фестивалу у Херцег Новом - Монтенегро филм фестивалу.
Isakovic_Boris_08-foto_B_Lucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Жири званичне такмичарске селекције овог фестивала, у саставу Милчо Манчевски, председник жирија, Наташа Нинковић, Инес Тановић, Зринко Огреста и Иван Салатић, Велику златну мимозу, као и Златну мимозу за сценарио, доделио је овом остварењу, оцењујући да бугарски ауторски двојац публици поклања „трагикомичу причу са изузетном посвећеношћу детаљима и са највећом емпатијом за своје ликове“...

Херцегновски победник освојио је и Федеору - награду Федерације филмских критичара Европе и медитеранских земаља, као и Златну мимозу за најбољу женску улогу, која је додељена Маргити Гошевој. Филм “Слава”, који истражује теме као што су корупција, класне разлике и рурално-урбана подела у савременом друштву, већ од 10. августа биће на репертоару српских биоскопа. Овај филм је досад освојио више од 30 награда, међу којима се издвајају оне за најбољи филм на филмским фестивалима у Локарну и Софији.

Златна мимоза за режију је на херцегновском фестивалу припала је младој хрватској редитељки Хани Јушић за филм “Не гледај ми у пијат”, за “суверену и суптилну оркестрацију свих стваралачких саставница овог дирљивог филма”. Жири је Златну мимозу за најбољу мушку улогу доделио глумачком ансамблу филма “Мушкарци не плачу” Алена Дрљевића, који предводе Борис Исаковић, Леон Лучев и Емир Хаџихафизбеговић, “за убедљив и снажан приказ психолошких траума изазваних ратом деведесетих година на Балкану. Овом наградом одаје се признање и једној посебној глумачкој синергији регионалних глумаца”.

Када је реч о селекцији документарног филма, Златна мимоза припала је редитељки Зофији Ковалевској, за филм “Блиске везе”. У овој селекцији жири је наградио и Луку Попадића, за “иновативан портрет живота и рада певача традиционалне музике у филму “Рингишпил”. Специјално признање документарне селекције припало је филму “Границе” Дамјана Козолеа. У селекцији студентског филма Златну мимозу је добио филм “Ана”, у режији Ор Синаи, а Специјално признање филмови “Небо”, у режији  Јуша Премова, и “Жеђ”, у режији Николе Вучинића.

Награду за укупан допринос афирмацији Филмског фестивала Херцег Нови - Монтенегро филм фестивал „Милан Жмукић“ добио је глумац и продуцент Милутин Мима Караџић, а филму “Бисер Бојане” у његовој режији припала је награда публике.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести