"Ко то тамо пева'' у више од 60 биоскопа у Француској

Антологијски филм "Ко то тамо пева'' (1980) редитеља Слободана Шијана и сценаристе Душана Ковачевића, у продукцији Центар Филм-а, након селекције у званичном програму "Кан класик'' Канског фестивала 2020, осваја биоскопе широм Француске током актуелне 2021. године, саопштено је из продукције остварења.
film
Фото: Centar Film Tim/ promo

Дигитално рестаурисана верзија непролазне трагикомедије, проглашене за најбољи српски и југословенски филм, на дан отварања француских биоскопа након карантина, приказан је у 12 биоскопа широм те земље.

Култно остварење већ увелико обара рекорде као класик ван енглеског говорног подручја са више од 3.000 гледалаца за само три недеље приказивања и наставља пут привлачења европског аудиторијума са резервисаних више од 50 биоскопа за наредни период у Француској.

"Ко то тамо пева'' је током 2020, дакле 40 година након премијере на најпрестижнијем светском филмском фестивалу у Кану, где је освојио награду публике, селектован у програму "Кан класик'', који представља ретроспективу најзначајнијих остварења из историје Канског фестивала.

Поред филма "Ко то тамо пева'', у прошлогодишњем издању били су одабрани и филмови "Расположени за љубав'' редитеља Вонг Кар-Ваи-а, "Улица'' Федерика Фелинија, "Акатоне'' Пјер Паоло Пазолинија, "Припремите марамице'' аутора Бертрана Блијеа и други.

"Поновно препознавање култног класика испред биоскопског платна једне европске земље, победа је Шијановог дела и српске кинематографије која и даље уме да осваја различите аудиторијуме. Филмска уметност је моћно оружје које олакшава упознавање и нуди заједнички језик за нове генерације'', изјавила је овим поводом Јадранка Блануша, продуценткиња и директорка Центар Филм-а.

Филм "Ко то тамо пева'' дигитално је рестауриран у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке у оквиру пројекта "А1 Кинотека'' који од 2017. спроводе Југословенска кинотека и компанија А1.

Душан Ковачевић је својевремено причао, а онда је подсетио јавност на недавној промоцији његове књиге поезије "Ја то тамо певам" (Лагуна 2020), да је инспирацију за писање сценарија филма "Ко то тамо пева" добио из једне новинске вести, где је писало да је у бомбардовању Београда 6. априла 1941. године погођен један путнички аутобус рано ујутру и да су сви путници изгинули.

Увек се писац питао шта ли су сви они тражили на једном месту у то време да их је судбина тако захватила да сви заједно изгубе главу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести