Ковачић: Истраживање је претходило снимању филма "Вера"

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је редитељ Недељко Ковачић који је говорио о раду на филму "Вера".
Танјуг/Владимир Спорчић/Недељко Ковачић
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић/Недељко Ковачић

Ковачић је рекао да је филм јако дуго припреман, и да је више од три године уложено у истраживање грађе о шпијунки Вери Пешић и писање сценарија.

"Испоставило се врло брзо да Пешић природом посла којим се бавила није оставила иза себе так опуно писаних трагова. Жена се бавила шпијунажом и већина ствари које се могу наћи у досијеима, записници, писма, телеграми, су недоречени, противречни или непотпуни", навео је редитељ.

Према његовим речима, то је за уметничку обраду теме јако добро јер су имали материјал који је инспиративан да буде разрађен и романсиран.

"Зато кажемо да је филм инспирисан истинитим догађајима, а није фактографска прича", нагласио је Ковачић.

Гледаоцима ће бити узбудљиво када сазнају да је Београд пред Други светски рат био врело шпијунских активности и да је постојала жена која се тиме бавила врло успешно, рекао је Ковачић.

"Занимљиви женски ликови из домаће историје нису често приказани код нас и пуно наши суграђана не зна за постојање занимљивих личности као што је била Пешић. То ће бити велико изненађење, када схвате да је постојала жена која се бавила контраобавештајним активностима у освит Другог светског рата", рекао је Ковачић.

Према његовим речима, редитељски је најзахтевније било извучи галерију историјских личности "да продишу као драмски ликови", а успех филма је и равнотежа између историјских чињеница и фикције.

"Успели смо да немамо карикатуре и поједностављење, да сви ликови, 90 посто су заиста постојали, буду тродимензионални, да буду уверљива, заокружена бића у чије поступке и мотивације можемо да верујемо на екрану", рекао је Ковачић.

До избора Јован Стојиљковић за насловну улогу су дошли након опсежног кастинга од годину и по дана, са пробним снимањима десетина глумица.

"Јована је била у једном од првих кругова. Мени је одмах искочила - ово би могла бити наша Вера! Вратили смо се на почетка и закључили да смо сигурни да је Јована. И направили смо изванредан избор", оценио је Ковачић.

Редитељ је истакао да му је жеља да "Вера" код гледалаца успе да заживи као што су се некад везивали за јунаке у домаћим филмовима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести