Новосадска премијера новог филма Душана Милића

У биоскопу „Арена синеплекс“ вечерас у 20 часова биће приказан филм „Мрак” Душана Милића, који је у последње време освојио неколико награда на међународним фестивалима. Биће ово новосадска премијера „Мрака“, на којој ће се део ауторске и глумачке екипе филма поклонити публици након пројекције.
e
Фото: Youtube Printscreen

У питању је филмска копродукција Србије, Данске, Бугарске, Грчке и Италије, са причом надахнутом истинитом породичном драмом српске породице на Косову и Метохији. Радња психо-хорора „Мрак“ се дешава у време мартовског погрома на Косову и Метохији након Ускрса 2004. Филм обрађује тему живота у сталном страху српске девојчице Милице која, након што су јој отац и ујак нестали, остаје сама са мајком и дедом у сабласној кући. Породицу чувају пријатељски настројени припадници италијанског КФОР-а чија прекоманда, ипак, мења све…

У филму се, осим Славка Штимца (деда Милутин), Данице Ћурчић (ћерка Вукица) и малене дебитанткиње Мионе Илов (девојчице Милице), појављују и Никола Ракочевић (свештеник Доситеј), македонски глумац Коле Ангеловски (монах Живан), Славиша Чуровић (Благоје) и босанска глумица Слађана Букејловић (учитељица Добринка). Ту је и Флавио Паренти, италијански глумац који тумачи војника КФОР-а Мауриција.

Пројекат овог филма је освојио награду АПРИ Медиа 2020 на трећем издању  програма ЕВИП (Европски радови у току) у оквиру 30. Филмског фестивала у Келну. На Филмском фестивалу у Трсту такође је освојио Специјално признање тамошњег жирија. На недавном Фесту „Мрак“ је освојио награду „Небојша Ђукелић“. Подсетимо, Душан Милић је аутор филмова „Јагода у супермаркету“, „Гуча“ и „Травелатор“, као и телевизијских серија „Фолк“ и „Сумњиво лице“.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести