ОДУВАО ПРОТИВНИКЕ "Опенхајмер" најбољи филм, добио 7 Оскара, Скорсезе НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК

ЛОС АНЂЕЛЕС:  Филм "Опенхајмер" у режији Кристофера Нолана, добитник је Оскара за најбољи филм и апсолутни је победник церемоније у Долби театру. Он је, наиме, награђен Оскарима у чак 7 категорија.
1
Фото: Eon/RTS/printscreen

Ирски глумац Килијан Марфи добио је награду Оскар за најбољу мушку улогу у овом филму "Опенхајмер". Он је нагласио да је заједно са екипом снимио филм о настајању атомске бомбе.

"Живимо у атомском свету и морамо да мислимо на мир и како да га сачувамо" казао је Марфи у Долби театру.

Британски редитељ Кристофер Нолан је добио Оскара за режију"Опенхајмера", а један од најзначајнијих редитеља данашњице захвало се свима из свог окружења

Највредније кинематографско признање за најбољу женску улогу припало је америчкој глумици Еми Стоун за улогу у филму "Јадна створења" у режији Јоргоса Лантимоса. Овај филм добио је 4 Оскара.

Она је нагласила да дели Оскара са свим члановима екипе филма. Поп звезда Били Ајлиш извела је на сцени холивудског Долби театра песму из филма "Барби", а Оскар за најбољу шминку и фризуру припао је филму "Јадна створења" у режији Јоргоса Лантимоса. Исти филм који је награђен и за најбољу сценографију.

Фото: Eon/RTS/printscreen

Награда Оскар за најбољу споредну женску улогу отишла је у руке Давајн Џој Рендолф за улогу у филму "Бартонова академија".  У конкуренцији су били  Емили Блант  за улогу у остварењу "Оппенхајмер", Данијел Брукс из филма "The Color Purple" Америка Ферера за остварену улогу у филму  "Барби", као и Џоди Фостер из остварења "Нијад".

 Давајн Џој Рендолф је пре награде "Оскар" добила и многа вредна признања, међу којима је и награда "Златни глобус".


Скорсезе у сузама

Највећи губитник овогодишње доделе Оскара је Мартин Скорсезе, чији филм „Убиства под црвеним месецом“ није добио ниједног Оскара, иако је био номинован у чак 10 категорија. Филм Кристофера Нолана "Опенхајмер" имао је 13 номинација, а на другом месту је остварење Јоргоса Лантимоса "Јадна створења" са 11 номинација. "Барби" је била номинована у осам категорија.


Признањем за најбољи костим Америчка филмска академија наградила је најбољи страни филм "Јадна створења".

Наградом Оскар за најбољи краткометражни филм награђено је остварење "War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko", док је за најбољи дугометражни анимирани филм проглашен "The Boy and the Heron" који је београдска публика имала прилике да види на 52. Фесту. Редитељ филма "The Boy and the Heron" који је у Србији преведен под насловом "Дечак и Чапља" је славни јапански филмски стваралац Хаyао Мијазаки.

Наградом Оскар за најбољи оригинални сценарио награђен је филм "Анатомија пада". Овај Оскар је отишао у руке Жестин Трије и Артура Харарија.

За најбољи адаптирани сценарио награђен је Корд Џеферсон.

Он је адаптирао сценарио за филм "Америчка фикција".

Фото: Eon/RTS/printscreen

Награда Оскар за најбољи звук припала је филму "Зона интереса" у режији Џонатана Глејзера. Филм је прича о породици која живи у кући одмах до логора - команданту логора Рудолфу Хесу, његовој супрузи Хедвиг и њихово петоро деце. Хес је био управник Аушвица од 1940. до 1945. године. За погубљење логораша у гасним коморама користио је гас циклон Б. Процењено је да је у логору убијено 1,1 милиона људи, од којих милион Јевреја. За то време, само неколико метара даље, његова породица је уживала у пространој кући, обиљу хране и одржаваном врту, који је од логора делио бетонски зид. 

Глејзер, који је снимао филм у близини некадашњег логора Аушвиц, одлучио је да ужас логора дочара звуком у позадини, па је баш зато остварење "Зона интереса", осим за најбољи страни филм, награђено и Оскаром за најбољи звук.

Оскар за најбољу оригиналну музику припала је филму "Опенхајмер", док је Били Ајлиш награђена за најбољу оригиналну песму у филму "Барби". Рајан Гослинг је извео чувеног Кена из филма "Барби" у холивудском Долби театру. Кореографија је запалила публику, а гитару је свирао Слеш из  бенда "Ганс анд роузис".

У Долби театру је емитован део говора недавно преминулог руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног.

Потом је наступио и највољенији тенор света Андреа Бочели са сином Матеом. Они су извели песму "Time to say goodbye" којом су  заокружили сећање на све преминуле филмске ствараоце између две доделе Оскара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести