Отворен 25. Фестивал европског филма на Палићу

Јубиларни 25. Фестивал европског филма Палић отворен је вечерас и трајаће седам дана до 20. јула, а током фестивала ће бити приказано стотинак филмова у 12 програмских целина.
f
Фото: Покрајинска влада

Фестивал је отворио драмски писац и академик Душан Ковачевић, примивши том приликом, као нови председник Савета фестивала, акт о његовом оснивању из руку досадшње председнице Мире Бањац.
Ковачевић је рекао да је изузетна част што је примио ту обавезу од своје драге глумице и пријатељице којој је уручио први сребрењак поводом јубилеја палићког фестивала.

Он је оценио да Фестивал европског филма Палић из године у годину постаје све успешнији, већи и популарнији и изразио наду да ће успешно наследи Миру, „која му је већ открила неке тајне“.
Бањац је захвалила драгој, васпитаној и милој публици, љубитељима уметности и пожелела новом председнику Савета срећу и ветар у леђа, нагласивши да је реч о човеку који је одавно задужио и филмску и позоришну уметност и који ће сада бити кичма палићког фестивала.

Публику, која је испунила Летњу позорницу, поздравио је и председник Владе Војводине Игор Мировић који је рекао да ће се трудити и борити да очувају дугу и лепу традицију палићког фестивала и обећао да ће покрајинска влада у будуће више помагати манифестацију која то заслужује.
Градоначелник Суботице Богдан Лабан пожелео је добродошлицу у град Данила Киша, Стевана Раичковића, Александра Лифке, Дежеа Костолањија, где се различите религије, нације и културе преплићу и у коме култура има само један језик, језик магије.

Лабан је истакао да Фестивал европског филма већ 25 година представља једну од кључних тачака у промоцији Суботице и Војводине, плакат успеха који чини Суботицу видљивијом у свету и као посебну вредност треба га неговати и поштовати.
Он је рекао да је палићки фестивал институција која повезује најбоље из Србије са најуспешнијим из Европе, подсетивши на велика имена која су претходне две деценије прошетала Палићем.

На отварању је приказан колаж фотографија из фестивалског албума, представљен је интернационални жири који ће у оквиру Главног такмичарског програма доделити награде "Златни торањ" за најбољи филм и "Палићки торањ" за најбољу режију, као и ФЕДЕОРА жири и ФИПРЕСЦИ жири.
Селектори Ненад Дукић и Мирослав Могоровић дочекали су на Летњој позорници немачког редитеља Волфрама Фишера чији филм Стyџ вечерас отвара Главни такмичарски програм.

Дукић је рекао да ове године филмски аутори у већој мери осећају потребу да говоре о горућим проблемима Европе и света - од социјалне кризе до кризе либералног капитализма, а једна од доминантних тема је и мигрантска криза о којој говори и Фишеров филм.
На отварању је приказан филм Срећан као Лазаро Алис Рочвочер, а до 20. јула публика ће имати прилику да погледа више од 100 остварења у 12 селекција.


Мировић: Празник европског филма

Учеснике и госте фестивала је поздравио и председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је том приликом изјавио да је фестивал на Палићу прилика за својеврстан сусрет са свим оним што је најзначајније и најактуелније у европској кинематографији данас.

„Овај фестивал с правом можемо назвати празником европског филма, стога подршка Покрајинске владе неће изостати ни наредних година, јер је овај велики јубилеј, од четврт века, тога достојан“, нагласио је Мировић.

Он је истакао је да очекује да ће и овогодишњи, као и сви претходни фестивали, показати сву раскош сјајних филмских уметника.

„Сама чињеница да овај фестивал траје 25 година, говори о томе да има квалитетан уметнички и организациони концепт и да су на његовом челу посвећени људи“, рекао је председник Покрајинске владе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести