Победници "Професор Бахман и..." и "Између две зоре"

БЕОГРАД: Овогодишње издање филмског фестивала Слободна зона свечано је затворено вечерас у Дому омладине Београда доделом фестивалских признања, а за најбоље филмове проглашени су "Професор Бахман и његови часови" у међународној и "Између две зоре" у регионалној селекцији.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Главна награда у Међународној селекцији припала је филму "Професор Бахман и његови часови" немачке редитељке Марије Шпет.

Како се наводи у образложењу жирија, "реч је о филму који пратећи годину дана у једном немачком разреду поставља битна питања данашње Европе: од миграција и мултикултуралности, преко социјалне праведности образовних политика, све до идеје школске наставе."

"Здраво Београде, жао ми је што нисам ту са вама, али се веома радујем овој награди, поготово на фестивалу који је посвећен људским правима", навела је у видео поруци Марија Шпет.

Њен је филм иначе данас номинован за награду Европске филмске академије за најбољи документарни филм.

"Желела бих да се захвалим на поверењу свим људима који су учествовали у и радили на овом филму: Господину Бахману, јер својим ученицима предаје много више од онога што стоји у било ком наставном плану и зато што је од учионице за њих створио дом", поручила је Шпет.

Специјално признање за ову селекцију припало је Израелки Ванеси Лапи за филм "Шпер иде у Холивуд", који кроз форму архивског документарца пропитује начин на који људи фабрикују и рециклирају властите биографије.

"Врло ме је дирнуло што је наш филм добио награду. Иако вечерас нисам у могућности да будем са вама, осећам се као да сам ту", навела је Ванеса Лапа у својој поруци и додала да се овај фестивал залаже за људска права и показује свету колико је важно заузети се за себе, за друштво, за хуманост и људскост уопште.

Награда за најбољи филм у регионалној селекцији "Хоризонти Балкана" припала је турском редитељу Селману Наџару за остварење "Између две зоре", које "нуди тумачење правде и етике подсећајући нас да не постоји граница у одржавању и чувању позиције моћи."

Редитеља Надзсара вест је затекла на аеродрому, те се и он публици обратио видео поруком у којој је навео да је веома срећан што је његово остварење награђено и што путује по свету.

"Одувек сам сматрао да је примање награде онлајн сурово, али, ево, и мени се то први пут десило", рекао је Наџар.

Специјално признање у овој селекцији припало је филму "Чекај ме" хрватског глумца и редитеља Дамира Марковине, који, по речима жирија, "кроз своју свакодневну динамику говори о изазовима живота са онима које највише волимо, али ту љубав на суптилан начин пресликава како на наша мала друштва и државе у којима се налазимо, тако и на некадашњу државу у којој смо живели."

Награду је у име редитеља примио његов отац Роко Марковина, који се такође појављује у овом филму.

Награда "Human rights" припала је хрватској редитељки Тихи Гудац, ауторки филма "Жица", који се из више сасвим различитих перспектива бави горућом темом тихог, често тешко уочљивог фашизма са којим смо готово свакодневно суочени, и доводи га у везу са питањем миграната.

"Налазимо се у земљама које ових дана представљају врата Европе... Оно што многи не знају, а што је чињеница, јесте да су европске границе сада ожичене горе него што су биле у Другом светском рату", навела је Тиха Гудац.

Навела је и да је велика привилегија бити уметник у овом времену јер се налазимо у изазовима, у свету који руши мостове и диже зидове. "Надам се да мој филм може помоћи у томе да учинимо нешто што је другачије од тога и да успоставимо дијалоге", рекла је Гудац.

У селекцији "14+" награђен је филм "Ја никада не плачем" пољског редитеља Пјотра Домалевског, "остварење са дубоком поруком који доноси свима нама блиску тематику."

"Кроз овај филм сагледали смо и поистоветили се са суровошћу и истинама данашњег света у непосредном окружењу", навео је омладински жири.

У селекцији "8+" награда је припала филму "Ја сам Грета" шведског редитеља Нејтана Гросмана, који је жири оценио као инспиративан филм са веома снажном поруком.

"Пре свега, подстиче младе на активизам и даје им мотивацију да мењају свет око себе и баве се актуелним проблемима, за њихово добро и добро целог окружења”, наведено је у образложењу жирија.

Награду публике однео је домаћи филм "Дуга реса", ауторски пројекат Групе Шкарт, након веома успешне премијере у оквиру овогодишње Слободне зоне.

Након доделе награда, публици је у Дому омладине приказан филм "Спенсер" Пабла Лараина.

Као и на отварању, завршно вече обележила је истовремена пројекција овог филма одржана у Београду, Нишу и Новом Саду.

Продуцент филма Владимир Шојат примио је награду у име редитеља Драгана Протића Проте.

Као и претходних година, одабрани фестивалски фаворити ће 10. новембра бити још једном приказани на фестивалу - најпре ће бити приказан филм "Балада о белој крави", а онда и остварења "Спенсер" и "Најгора особа на свету".

Након тога, највећи део фестивалског програма биће доступан широм земље од 10. до 20. новембра и филмофилима широм Србије путем онлајн платформе KinoKauch.

Овогодишњи фестивал су подржали Министарство културе и информисања, Реконструкција Женски фонд, Секретаријат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србије и Француски институт.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести