Почиње 47. Софест: До 7. јула на програму 23 филма

БЕОГРАД: Отварањем изложбе плаката „1968-2018, све наше варљиве године“ и концертом Уметничког анасамбла „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Војкана Борисављевића, у Центру за културу у Сопоту почиње 47. Филмски фестивал Софест.
sofest
Фото: Ilustracija

До 7. јула биће приказана 23 филма, од тога 15 у такмичарској селекцији, а у жирију су глумци Христина Поповић и Игор Ђорђевић и редитељ Бојан Вулетић. 

Према речима Александра Аврамовића, члана Одбора Софеста, фестивал наставља  праксу приказивања домаћих филмова који су стигли у биоскопе између два издања, али је ове године програм проширен укључивањем остварења из других држава у којима је Србија мањински копрдуцент. 

Значајна одредница фестивала биће обележавање пет деценија од великих студентских демонстрација 1968.  

То ће бити тема панел дискусије, а Аврамовић каже да су покушали да „известан метафорички одговор дају малом изложбом плаката и постера у Галерији

Културног центра у Сопоту „1968/2018“, где ће бити, између осталих, изложен и плакат филма „Нигде“, којим се и отвара 47. Софест“.

Биће приказани и документарни филмови „Идеал 68“ аутора Алмира Шећкановића и Марка Суботића и „Забрањени без забране“ Милана Никодијевића и Динка Туцаковића.

На отварању ће бити емитовано 12 минута филмских докумената из 1968, док ће „Варљиво лето "68“ Горана Паскаљевића бити приказано у част награђених.

Аврамовић је најавио и обележавање пола века од када је Војкан Борисављевић први пут компоновао музику за филм  и то за остварење „Вишња на Ташмајдану“.

Доделом награда 7. јула се завршава Софест, а награђена остварења биће приказана 9. јула у Дому омладине Београд у оквиру новог програма „Филмски маратон на поклон Београду“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести