Почиње Фестивал нитратног филма

БЕОГРАД: Фестивал нитратног филма, 19. по реду, почиње у Југословенској кинотеци, а до 16. јуна биће приказано 46 остварења из 30 архива са три континента - из Европе, Азије и Америке. 
kinoteka, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

На свечаном отварању, на Дан Кинотеке, глумцима Оливери Катарини и Петру Божовићу биће уручен „Златни печат“ те инситуције, након чега ће бити приказан програм „Београд између два светска рата“, са три документарна остварења дигитално рестаурисана у Југословенској кинотеци: „Београд“ (1919), „Београд, престоница Краљевине Југославије“ (1932) и „Београд“ (1932).  

Иницијатор и селектор Фестивала, управник Архива Кинотеке Александар Саша Ердељановић одабрао је репрезентативан програм са делима великих аутора, али и српској публици непознате материјале о Србији и Југославији из архива Чешке, Холандије и Шведске.

Као и ранијих година водиља Фестивала је приказивање квалитетних филмова, међу којима су дигиталном рестаурацијом освежени неки класици светске кинематографије, али и мноштво ретких и заборављених, па поново откривених бисера, који ће овај пут имати београдску и српску премијеру, каже Ердељановић.

Мото фестивала, „Под сјајем запаљивих звезда“, извучен је као идеја из филма „Алгол“, Ханса Веркмајстера, а на програму ће бити и дела значајних редитеља као што су Макс Офилс, Фридрих Ермлер, Жилијен Дививије, Раул Волш, Алберто Латуада, Лучијан Пинтилије, Марсел Пањол, Вилхелм Дитерле, Густав Моландер, Тому Уцида, Жан Реноар, Бранко Бауер и други.

Од 11. до 13. јуна биће одржана међународна конференција „Балкански филм на раскршћу: Од нитратног до дигиталног“.    

Карте за филмове у сали у Узун Мирковој 1 су 200 динара, а за пројекције Музеју Кинотеке у Косовској 11 цена улазнице је 150 динара.

Студенти филмских школа могу на обе локације да уђу бесплатно уз индекс.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести