Премијера филма “Теслин народ” 27. октобра на Коларцу

БЕОГРАД: Дугометражни документарни филм “Теслин народ” редитеља Жељка Мирковића биће премијерно приказан 27. октобра у Коларчевој задужбини.
nikola tesla, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. 

Поред Николе Тесле и Михајла Пупина, публика ће упознати и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке академије наука, српске инжењере творце “Аполо” програма, оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи “100 знаменитих Американаца”, али и занимљивости попут оне да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића. 

Мирковић открива приче о чувеним Србима у Америци, њиховом доприносу развоју човечанства и активном учешћу у стварању историје САД. 

”Теслин народ“ је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. Теслин народ је симбол који не тражи географско објашњење. Теслин народ се глобално препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају, објаснио је Мирковић. 

Подршку аутору и промоцији филма “Теслин народ” пружио је и Кабинет председнице Владе Ане Брнабић и њен Савет за креативне индустрије. 

Промовисањем истакнутих појединаца пореклом из наше земље, где год да се они налазе, утичемо на креирање заједнице људи нашег порекла који заједно могу да постигну много више и на тај начин креирамо већи углед и више прилика за све нас, каже Вукашин Стојков, суоснивач СтартИТ центра и члан Савета за креативне индустрије.

Из Кабинета премијерке још додају да је важно да истакнуте грађане Србије који живе у свету поново повежемо с матицом и да им дамо разлоге да се врате и овде наставе да се баве својим послом и негују своје стваралаштво. 

С друге стране, важно је да наше грађане у Србији информишемо о снази и величини људи о чијим успесима се у нашој земљи недовољно зна, наводи се у саопштењу.

Глумац Џек Димић, који се у филму појављује у улози Тесле, каже да је “Теслин народ” прича о људима који су стицајем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и остваривали се у САД. 

Њихова љубав према земљи коју су оставили је остала у њима и толико је јака да су је преносили и генерацијама које долазе за њима. Филм показује ту везу са отаџбином која је нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима који је још увек воле … Тамо далеко..., рекао је Димић.

У филму се појављује више од 70 истакнутих Срба који су својим радом и дистигнућима обележили Сједињене Америчке Државе.

Филм је рађен у продукцији “Оптимистик филма" и РТС-а, на иницијативу “tesla Science Foundation“ из Филаделфије, а филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић. Након премијере на Коларцу, филм ће имати своју биоскопску дистрибуцију широм Србије, а наредне године и у Америци.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести