„Прохујало с вихором” поново у биоскопима

Холивуд је одлучио да свечано обележи 80 година од премијере филма "Прохујало с вихором", и то тако што ће га 28. фебруара приказивати у свим градовима који имају биоскопске сале, пише "Њујорк тајмс".
prohujalo s vihorom
Фото: Youtube Printscreen

Пошто је то радни дан, филм ће бити још једном на репертоару широм САД 3. марта. "Прохујало с вихором", снимљен према истоименом роману Маргарет Мичел, покупио је осам Оскара, а био је номинован за још пет. Филм је почео да режира Џорџ Кјукор, али је снимио свега 17 минута материјала да би потом напустио пројекат, јер је сматрао да сценарио не функционише како треба. Кјукор ће потом на свог првог Оскара морати да чека наредних 25 година, све до мјузикла „My Fair Lady ”, а његов посао је наставио Виктор Флеминг, у чијој филмографији је та 1939. уписана златним словима - јер је исте године потписао и легендарну верзију „Чаробњака из Оза” с Џуди Гарланд у главној улози.

За улогу Скарлет О Хара пријавило се 1.400 глумица, па и Оливија де Хевиленд, која је на крају ипак ангажована, али у улози Мелани. Флеминг је на крају изабрао енглеску глумицу Вивијан Ли, а њен партнер је био Клерк Гебл, пошто је Гари Купер одбио да игра Рета Батлера. Купер је тада чак изјавио да ће „Прохујало с вихором” бити "највећи неуспех у историји Холивуда" - колико је погрешио сведочи и податак да је, ако се обрачуна приход који је остварио 1939. године према актуелној вредности долара, филм зарадио готово 3,8 милијарди зелених новчаница, што га чини најкомерцијалнијим у историји седме уметности.

Уз то, у историју кинематографије је ушао и као прво остварење које је номинацију за Оскара донело црној глумици - Хети Мек Данијел је тада, за тумачење Скарлетине дадиље Меми, и добила награду Америчке филмске академије за најбољу женску споредну улогу. На крају, 1982. је „Прохујало с вихором” званично укључен у "државни филмски регистар САД" - због свог изузетног културног значаја.

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести