РАЂАЊЕ КРАЉЕВИНЕ Друга шанса за Немањиће

Било је много критика након емитовања прве епизоде ТВ серије Немањићи  Рађање Краљевине, коју овог викенда очекује друга шанса да поправи свој имиџ међу гледаоцима у Србији.
nemanjici rts, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Неуверљива глума, модеран језик, незанимљиви дијалози, предуги кадрови... само су неке од замерки које су уследеле нако 31. децембра када је емитована прва, епизода.

Једна од највећих била је замерка на избор глумаца. Наиме, многи сматрају да је додела улоге Стефана Немање глумцу Младену Нелевићу, препознатљивом по углавном улогама у хумористичким серијама, био промашај.

Због свих негативних критика, Програмски савет Радио-телевизије Србије у чијој продукцији је снимљена серија, тражио је да Управни одбор и менаџмент РТС прегледају првих пет епизода пре наставка емитовања серије. Овај  захтев је одбијен уз образложење ће оцену „дати гледаоци и струча јавност након емитовања серије“. Судећи по ономе што смо видели у пилот епизоди, уколико не буде неких промена, критика ће још бити.

Свакако је у очи пала и чињеница да је ова серија коштала безмало  три милиона евра, односно да је по једној епизоди потрошено 191.300 евра.

Фото: РТС промо

„Серија је требало да кошта 3,2 милиона евра, али смо успели да уштедимо, па је потрошено 2,87 милиона евра са порезима и доприносима. По садашњој, не коначној, монтажи 15 сати програма, један сат кошта 191.300 евра. Већи део средстава за реализацију, 1,82 милиона евра, обезбедили су финансијери, спонзори и пријатељи серијала“, рекли су у РТС.

То је свакако много мање од суме која је потрошена за снимање „Игре престола“. Наиме, свака епизода шесте сезоне ове серије на ХБО каналу коштала је око 10 милиона долара.

Ипак, иако није коштала ни приближно толико, очекивали смо да видимо серију, ако не квалитетну као „Игре престола“, онда макар приближно томе.

Фото: Foto RTS

Ипак, публика са нестрпљењем очекује наставак емитовања серије која је изазвала толико контроверзи. То нестрпљење поткрепљује најава да ће серија претрпети извесне измене у монтажи пре наставка емитовања. Наиме, у продукцији су истакли  да ће одређене сцене бити скраћене, као и поједини дијалози. Одговарајући на критике, тако нешто је најавио  директор РТС-а Драган Бујошевић.

„Сматрам да је посао добро урађен, а у монтажи која још није готова можете да скратите одређене делове и направите мало већу драму“, казао је Бујошевић.

Све ове критике, када се мало боље размисли, права су реклама за Немањиће, а да ли ће успети да задржи пажњу публике у времену које долази, имаћемо прилику да се уверимо управо предстојећег викенда, односно у суботу и недељу од 20 часова када ће бити емитоване прве две епизоде. До  тада са нестрпљењем чекамо да видимо шта ће се догодити.

 С. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести