"Скрин Дејли" препоручио филм Срђана Драгојевића

БЕОГРАД: Цењени филмски и еснафски медиј Скрин Дејли у свеобухватном тексту групе аутора названом „42 европска филма који ће привући директоре филмских фестивала“ један одељак посветио је и „Небесима“, новом филму српског синеасте Срђана Драгојевића.
1
Фото: Tanjug
„Небеса“ су један од само шест филмова из Централне и Источне Европе који су препоручени у поменутом тексту.
 
Наводи се да Драгојевић, аутор филмова “Ми нисмо анђели”, “Лепа село лепо горе”, “Ране”, “Парада” „пружа неконвенционалан поглед на транзицију у посткомунистичком друштву у Небесима, тој мрачној комедији са елементима фантастике.”
 
Овај филм се састоји из три приче које су смештене у 1993, 2001. и у 2026, а реч је о адаптацији кратких прича француског писца Марсела Емеа.
 
Пројекат овог остварења је подржан на конкурсу Филмског центра Србије за суфансирање производње домаћег играног дугометражног филма, као и од стране европског фонда Еуримагес.
 
Настаје у копродукцији Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Немачке.
 
Како из ФЦС објашњавају, нови филм Драгојевића је прича о чудима.
 
У питању је необична и провокативна комедија о изазовима хришћанства у 21. веку и о томе како права, аутентична чуда послата људима са небеса данас код њих могу да изазову забуну и често, супротан ефекат.
 
Радња прати испреплетене судбине шест главних ликова у три различита временска периода.
 
Филм Небеса је, по редитељевим речима, „хришћанска алегорија“.
 
„Реч је о три Божја чуда у средњовековном смислу, која се догоде у данашње време, онако као у време раног хришћанства. Сви смо се после пола века комунизма и атеизма вратили на хришћанство, али још учимо да будемо хришћани. Некада учимо помоћу грешака, а некада учимо на смешан начин“, истакао је Драгојевић.
 
Улоге у филму улоге тумаче Горан Навојец, Ксенија Маринковић, Бојан Навојец, Наташа Марковић, Анђелка Прпић, Милош Самолов, Срђан Тодоровић, Никола Пејаковић, Ана Мандић, и други.
 
Осим Драгојевићевог најновијег филма у поменутом тексту истакнути су и нови филмови Леа Каракса, Пола Ферховена, Бруне Димона, Мајивен, Франсоа Озона, Беоуа Жакуоа, Томаса Винтерберга, Нанија Моретија...
EUR/RSD 117.3637
Најновије вести