Сомборски филмски фестивал од 28. до 31. августа

СОМБОР: Трећи Сомборски филмски фестивал биће одржан у новом термину од 28. до 31. августа, у организацији Културног центра „Лаза Костић", у складу са мерама протов ширења коронавируса.
Sombor centar grada/A. Erski
Фото: А. Ерски/Сомбор

На репертоару ће се наћи 12 филмова у четири селекције: Главни програм, Култни класици, Панорама шведских филмова, и Носталгија, а гостујући селектор програма је Иван Карл.

Поред филмских остварења, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, филмова и концерт.

Улаз на све програме је слободан, а бесплатне карте ће бити доступне за преузимање у Галерији КЦ "Лаза Костић" (Лазе Костића 5, Сомбор) од понедељка 24. августа, радним данима (од 9 до 12х и од 18 до 20х), а у суботу 29. августа од 9 до 13х.

Весна Шашић, директорка Културног центра „Лаза Костић", изјавила је да ће фестивал бити одржан у новом термину у складу са мерама Владе Републике Србије и Кризног штаба, донетим ради превенције ширења епидемије вируса ковид-19.

Церемонија свечаног отварања заказана је за 28. август у 20х у Атријуму градске куће, а одмах након ње, у 21х, на истом месту уследиће пројекција српско-руског биоскопског хита „Хотел Београд", који је домаћу премијеру имао непосредно пре увођења ванредног стања у Србији. У овом остварењу редитеља Константина Статскија, главне улоге тумаче наша глумачка звезда Милош Биковић и Дијана Пожарскаја из Русије.

У главној селекцији ће, на истој локацији, бити приказана и друга савремена домаћа филмска остварења, настала у Србији али и кроз копродукције са другим европским земљама са значајном филмском репутацијом.

У суботу 29. августа од 21х ће бити приказан награђивани филм „Ајвар" Ане Марије Роси, а у 23х истог дана и остварење „Упркос магли" прослављеног редитеља Горана Паскаљевића.

У недељу 30. августа на репертоару су „Отац" Срдана Голубовића (21х), освајач две награде на овогодишњем Берлиналу, и „Реална прича", дебитантска режија популарног глумца Гордана Кичића (23х).

Награде Ернест за најбољи филм, глумицу и глумца биће додељене у оквиру церемоније свечаног затварања, у понедељак, 31. августа у 20х у Атријуму Градске куће, када ће бити уручена и награда „Почасни Ернест" нашем прослављеном глумцу Славку Штимцу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести