“Take me somewhere nice” најбољи филм Сарајево филм фестивала

САРАЈЕВО: Срце Сарајева за најбољи филм у Такмичарском програму - играни филм 25. Сарајево Филм Фестивала. додељено је босанскогерцеговачко-холандској копродукцији “Take me somewhere nice ” редитељке Ене Сендијаревић, саопштио је вечерас жири у Народном позоришту у Сарајеву.
Sarajevo Foto: Tanjug/video
Фото: Сарајево Фото: Танјуг/видео

Жири у саставу шведски редитељ и сценариста Рубен Естлунд (председник), Беро Бејер (директор Међународног филмског фестивала у Ротердаму, Холандија), Фуна Мадука (филмска ауторка и продуцент, Нигерија), Јована Стојиљковић (глумица, Србија) и Теона Стругар Митевска (редитељка, Северна Македонија), за најбољег редитеља прогласио је Емина Алпера за режију филма “Прича о три сестре” (Турска, Немачка, Холандија, Грчка).

Срце Сарајева за најбољу глумицу припало је Ирини Јамбонас за улогу у филму “Укруг” Стефана Командарева (Бугарска, Србија, Француска), а за најбољег глумца Левану Гелбахијанију за улогу “А онда смо плесали” Левана Акина (Грузија, Шведска, Француска).

Жири Такмичарског програма - кратки филм, који су чинили Доминик Велински (продуценткиња, Француска), Ева Росе (глумица, Шведска) и Огњен Главонић (редитељ и сценариста, Србија), Срце Сарајева за најбољи филм доделио је остварењу “Последња слика о оцу” Стефана Ðорђевића (Хрватска, Србија, Грчка), што је квалификација за разматрање за номинацију за награду Оскар Америчке филмске академије.

Специјално признање жири је доделио филму “Последње путовање на море” Ади Воицу (Румунија).

Срце Сарајева за најбољи студентски филм припало је српском остварењу “Шербет” Николе Стојановића, одлучио је жири у коме су били Надав Лапид (редитељ, Израел), Филипе Бобер (оснивач компаније Цопродуцтион Оффице, продуцент и предузетник, Француска) и Арилд Андресен (редитељ и сценариста, Норвешка).

“Кад су расле јапанске јабуке” Хилала Бајдарова (Азербејџан, Аустрија) најбољи је документарни филм 25. Сарајево Филм Фестивала одлуком жирија у саставу: Емилие Бујес (уметничка директорка Међународног филмског фестивала “Visions du Reel” у Ниону), Орва Нирабиа (уметнички директор Међународног фестивала документарног филма у Амстердаму) и Ненад Пуховски (директор ЗагребДоџа, Хрватска).

Специјална награда додељена је филму “Гомила материјала” Сајре Субашић (БиХ).

Награда за људска права припала је мађарском филму “Еуфорија постојања” (режија: Река Сабо).

У оквиру Цинелинк копродукционог маркета Специјално признање је отишло у руке Ивана Мариновића за “Forever hold your peace” (Црна Гора, Србија).

Награда Фонда Еуримаж за копродукциони развој пројекта припала је македонској редитељки Теони Стругар Митевској, која заједно са Елмом Татарагић (БиХ) потписује и сценарио за филм “The happiest man in the world or Lessons in Love”.

Cinelink драма награда припала је српским ауторима Горану Станковићу и Владимиру Тагићу за пројекат серије “Сабре”, док је CineEuropa награда припала бугарско-српско-француској копродукцији “Укруг”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести