Три секунде за вечност у биоскопима од 10. маја

БЕОГРАД: Филм “Три секунде за вечност” о тријумфу руске кошаркашке репрезентације над Американцима усред Хладног рата, биће од сутра на редовном репертоару домаћих биоскопа, најавио је дистрибутер “Fame Solutions”.
film
Фото: Youtube Printscreen

Филм у коме су скоро сви глумци и професионални кошаркаши, базиран је на мемоарима легендарног кошаркаша Сергеја Белова, а фокусиран је на легендарни кошаркашки финални меч између екипа Америке и Совјетског Савеза, који је до тог финала, сваки пут губио управо од Американаца.

Редитељ Антон Мегердичев каже да од раног детињства слуша о том легендарном мечу.

Отац ми је с таквим одушевљењем и жаром причао о тим чувеним секундама које су промениле све. Временом сам схватио да ми је та прича цео живот у глави. Дуго сам истраживао, гледао снимке и то је заиста један од најзначајнијих момената у историји спорта и нешто што је морало бити испричано. Заиста невероватна прича, рекао је он.

Филм “Три секунде за вечност” представља причу о победи која је променила ток историје, причу о победи људског духа, целе нације. 

У средишту приче је легендарни кошаркашки тренер који је урадио немогуће - имао је жељу да совјетски национални тим постане најбољи на свету и успео је у томе. 

Филм је базиран на стварним догађајима из 1972. који су се одиграли током Олимпијских игара у Минхену.

У почетку ми се није допала идеја о филму, јер нисам имао представу како то желе да прикажу. Међутим, након читања сценарија, схватио сам да филм подржава тај људски аспект, приказује тадашње време, али и психологију момака који су играли тада и учинили своју земљу поносно, рекао је Иван Едешко, шампион из 1972. године.

Пошто сам био позван да учествујем у снимању, након мојих савета како да разумеју и прикажу неке елементе књиге на којој је базиран филм и када сам лично видео како иде снимање, схватио сам да раде нешто веома добро и важно. То је филм за све, филм о кошарци, али и о животу. То је прича која ће инспирисати родитеље да усмере своју децу ка спорту, додао је Едешко.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести