Тријумф документарца „Завеслаји“ у Кошицама

Документарац “Завеслаји” нашег истакнутог редитеља Владимира Перовића проглашен је за најбоље остварење у својој категорији на Међународном фестивалу локалних телевизија  “Златни просјак” у Кошицама у Словачкој и додељен му је Гран при фестивала.
vladimir petrovic
Фото: Privatna arhiva

На сморти у Кошицама приказано је више од триста остварења аутора из целог света, разврстаних по жанровским категоријама, међу којима је Перовићев филм “Завеслаји” привукао посебну пажњу чистотом и непосредношћу филмског израза и награђен је највишим признањем ове угледне интернационалне манифестације.

Перовићев филм „Завеслаји”, који је снимљен у продукцији Документарно-образовног програма РТВ Војводине, представља изузетну животну причу младића, који је упркос тешкој повреди и инвалидитету, успео да пронађе лепоту и пуноћу живота бавећи се спортом,  без обзира на све невоље и препреке. Фестивалским пројекцијама је присуствовала Перовићева колегиница из РТВ Милица Васић, која каже да је у ужи избор за награде ушло двоструко више филмова него што је уобичајено, чак четрдесет пет наслова, који су приказивани током три фестивалска дана.

„У таквој конкуренцији, филм нашег колеге Владе Перовића сасвим заслужено успео да се истакне као најбољи. Реакције на пројекцији су биле искрене и емотивне, а и коментари стручњака су били изузетно позитивни“, истиче Милица Васић.

Аутор филма Владимир Перовић каже да га је вест о додели ове награде веома обрадовала:

„Овај Гран при стигао као моја стота награда на фестивалима. Леп дар да се обележи јубилеј ... Иначе, тешко је рећи ко је већи допринос дао успеху филма: сам јунак Арса, са којим је било лако постићи све договоре, његов посвећени тренер Маја, која је умела тананим оком да препозна огромни таленат, челичну вољу и снагу личности Арсе Арсеновића, бриљантни сниматељ Желимир Тот, тихи и врсни сниматељ звука Дамир Палушка, или човек који је све то тако складно склопио у целину, монтажер Јарослав Колар.“

Фото: Privatna arhiva

Међународни фестивал локалних телевизија “Златни просјак” у Кошицама, (који је ово име добио по локалној легенди о необичном сиромаху, који је просјачећи прикупио богатство и  саградио највећу палату у месту), представља јединствену манифестацију овога типа у Европи, посвећену приказивању различитих ТВ остварења, од репортажа, анимације, истраживачког новинарства до телевизијских документараца. Фестивал је покренут 1995. и током  протекле 23 године на овој манифестацији учествовао је велики број локалних телевизија и независних продукција из Европе и са других континената, међу којима је било посебно запажено учешће ТВ кућа и аутора из Србије, тако да и овај нови тријумф аутора Документарно-образовног програма РТВ представља нову потврду високог нивоа наше телевизијске документаристике.  

Б. Хложан

 

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести