Завршено снимање Антонијевићеве Заспанке за војнике

БЕОГРАД: Снимање филма „Заспанка за војнике“ Предрага Антонијевића успешно је завршено, а премијера ће бити 9. октобра следеће године, саопштила је екипа филма.
zaspanka za vojnika
Фото: Youtube Printscreen

Филм настао у продукцији фирми „Филм Данас“, „Данедилон“ и „Комуна“, уз подршку Авала филма и Контраст студија, сниман је у периоду од септембра до децембра ове године на територији Беле Цркве, Вршца и Београда, на преко 20 локација. 

У филму је учествовало више од 40 глумаца, 200 статиста, велики број каскадера и пиротехничара, као и две ергеле коња. 

Према синопсису Стеван Јаковљевић, професор биологије и учесник Првог светског рата, долази на  прославу двадесетогодишњице рата и отварање спомен костурнице у село у којем је некада боравио заједно са својом првом ратном јединицом, петом тобџијском батеријом. 

Стеван је тада отишао на изненадно одсуство, касније је прекомандован и један од разлога што долази на постављање костурнице је што жели да сазна шта је било са његовим првим ратним саборцима, посебно непосредно надређеним поручником Александром. 

Сусреће само остарелог комаданта јединице и кроз њихове флеш бекове отвара се судбина пете батерије која је престала да постоји баш у том селу, тешки, али и радосни моменти као и Стеванов и Александров однос који од почетне нетрпељивости постаје пријатељски. 

Оно што Стеван буде сазнао од комаданта промениће све - Александар се свесно жртвовао за Стевана дајући му одсуство и ризикујући и војни суд и живот. 

Ова прича о храбрости и пријатељству, као и лик потпоручника Александра чија судбина се сазнаје на крају, показаће и зашто је српска војска упркос свим недаћама успевала да изнесе толике војне подухвате - јер је један човек, поручник, надређени свесно жртвоваво свој живот, пре тога углед и част да би спасао бар једног свог војника. 

Сценарио су написали Антонијевић и Наташа Дракулић, а главне улоге тумаче Марко Васиљевић (Стеван Јаковљевић) и Вук Јовановић (Александар).

Играју и Љубомир Бандовић, Ненад Окановић, Александар Ђурица, Иван Ђорђевић, Марко Гверо, Никола Илић, Марко Павловић, Стефан Радоњић, Петар Кокиновић, Јован Гулан и други.

Костимограф је Иванка Крстовић, маскер/шминкер Маринела Спасеновић, сценограф Миленко Јеремић, директор фотографије Милош Кодемо.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести