ЖИЛНИК У ПАРИЗУ Вече посвећено редитељу Црног таласа у Културном центру Србије! Сала пуна, а атмосфера ФАНТАСТИЧНА (ФОТО)

Културни центар Србије у Паризу, у сарадњи с филмским фестивалом À l'Est, организивао је синоћ вече посвећено српском редитељу Желимиру Жилнику.
z
Фото: KCZ Pariz

Разговор са овим филмским ствараоцем водила је Наима Беркан, докторанд кинематографије на Сорбони и истраживач у области Новог југословенског филма.

Желимир Жилник сматра се једним од главних редитеља Новог југословенског филма (познатог као црни талас) из 1960-их и 1970-их, и један је од најважнијих филмских уметника источне Европе. Његови бројни филмови, карактеристични за црни талас по критичком погледу на југословенско друштво, често се налазе између документарног и играног, истичући маргинализоване групе.

Између осталог, познат је по играном филму „Рани радови” из 1969. године, који је на Берлинском филмском фестивалу освојио награду Златни медвед за најбољи филм.

Желимир Жилник добитник је и других престижних признања, а на недавно одржаном Фесту додељена му је награда Београдски победник за изузетан допринос кинематографији.

Фото: KCZ Pariz

Вече у Културном центру Србије је почело приказањем два кратка Жилникова филма : „Липањска гибања” (1969) и „Црни филм” (1971).

Током разговора, Жилник је причао о танкој линији

између документарног и фикције, о периодима и околностима у којима су његови филмови настали, и испричао неколико анегдота које су пратиле нека од његових филмских остварења.

Фото: KCZ Pariz

Након тога одговарао је на питања из публике. На крају вечери приказан је дугометражни филм „Лијепе жене пролазе кроз град” (1986).

У публици су присуствовале многе личности из филмског и уметничког света Париза. Међу присутнима је била и директорка филмског програма Центра Помпидуа, Жудит Рево Далон.

Фото: KCZ Pariz

Желимир Жилник ће од 13. до 17. марта бити специјални гост филмског фестивала À л'Ест, који се традиционално одржава у Руану, у Нормандији. Жилников долазак на фестивал помогао је Културни центар Србије у Паризу уз Министарство спољних послова Републике Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести