Златно јаје Кустендорфа за ''Пресуду у случају К'' и ''Право по рођењу''

МЕЋАВНИК: Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф завршен је вечерас доделом награда најбољим филмовима такмичарског програма, а награда "Златно јаје" додељена је филмовима "Пресуда у сличају К" и "Право по рођењу", саопштили су организатори.
kustendorf
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Чланови жирија Мики Манојловић, Аличе Рорвахер, Бруно Таријер и Мишел Аматје, одлучили су једногласно да награду Златно јаје добију два остварења "Пресуда у случају К", редитеља Узгира Анила из Аустрије и филм "Право по рођењу", редитељке Инбар Хореш из Израела.

Имена добитника награда саопштио је глумац Мики Манојловић рекавши да није било лако донети одлуке, али да их је жири донео једногласно.

Та два филма су по нашем мишљењу најбоља јер имају све. Имају причу, прилично добре приче, врло добро су режирани, врло добро снимљени, као и монтирани, глума је добра, све. Мислимо да су 22 млада редитеља, филмска ствараоца, целокупне филмске екипе, људи који су радили на тим филмовима, веома талентовани. Надамо се да ће редитељи свих филмова, нарочито редитељи два победничка филма постати велики редитељи. У блиској будућности, рекао је Манојловић.

Награду Сребрно јаје, како је казао Бруно Таријер, добио је филм "Киша", редитеља Пјотра Милчарека из Пољске.

Свима нам се допао овај кратки филм који траје свега пет минута, али који је у тих пет минута створио такву вртоглаву емоцију. Овај филм који комбинује хумор, цртање и звук, универзалног је језика, подстиче машту тиме што наводи на размишљање, што је у овом филму прилично занимљиво, јер више ствари може да се ради истовремено. Можете да размишљате о проблематици друштва, какве год природе она била, и размишљати на потпуно другачији начин, образложио је Таријер.

Треће место, односно награду ''Бронзано јаје'', освојио је филм "Конзумирати савремено", редитељке Ане Алексовске из Северне Македоније.

Награду је доделила Аличе Рорвахер уз поруку да то признање иде филму који говори о уметности и глади.

Редитељка нам је приказала незабораван лик, са толико нежности, радости, и гледајући овај филм, помислили смо да је она предивно живо биће и чини ми се да је увек важно указати на везу између живих бића и добрих редитеља и филмова. Може да се осети та веза између редитеља и лика, казала је Рохвахер.

Награду „Вилко Филач“ за најбољу камеру добио је Сезар Столецки за филм "Доме, слатки доме" који је режирала Агата Пушч из Пољске.

Награду је прогласио Мишел Аматје.

Жири је одлучио да ове године додели и Специјалну награду филму "У чамцу", редитеља Бајзака Маматалијева из Киргистана.

Награду је образложила Аличе Рорвахер, истакавши да специјално признање жирија иде редитељу који је трансформисао неколико елемената, жену, мушкарца и дете у овом филму.

На затварању Кустендорфа, Емир Кустурица је поручио да је веома срећан да је још један фестивал одржан.

Ево 14 година покушавамо и успевамо, годину за годином, с добрим вибрацијама и филмовима. И разлог из ког сам посебно радостан је то да сваке године имамо по 300, 400, 500 филмова између којих изаберемо 20, а хајдемо рећи да се за половину њих, може рећи да су одлични, казао је Кустурица.

Последњег фестивалског дана у оквиру програма "Савремене тенденције", били су приказани филмови "Каменоломац" редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано Де Серио, као и последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука "Растварање".

Филмове су пратили разговори Емира Кустурице с ауторима, браћом Де Серио и разговор с Динаром Жумагалијевом која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести