ИМАТЕ ЛИ ВРЕМЕНА “Летњи биоскоп” у Келебији домовина уметничког развоја

- Немам времена – најчешћи је одговор, па и изговор, када су у питању активности које су нам неопходне, а све друге као да су важније. Управо са тим слоганом: „Нема времена!“, како би му се успротивило, вечерас у Келебији почиње јединствени фестивал назван „Хомленд“ (Домовина), окренут креирању времена, односно игри, дружењу, учењу, покретању емоција, упознавању природе…
2
Фото: Промо

Организатор „Хомленда“ је Позоришно удружење „Летњи биоскоп“ које већ дуго воде уметници Денеш Дебреи и Хенриета Варга. „Летњи биоскоп“ је и до сада доводио бројне реномиране уметнике, организовао радионице, и такозване радне боравке, продуцирао бројне представе, изложбе… Студенти Факултета техничких наука из Новог Сада, са департмана за сценски дизајн овде су имали прилику да вежбају своје пројекте, прошле године су легенде wорлд мусиц сцене – Bantu Continua Uhuru Consciousness, познати и као BCUC, боравили и свирали са локалним музичарима…

- Позоришно удружење “Летњи биоскоп” већ неколико година истражује потенцијал полифоног израза за генерисање креативности кроз интердисциплинарну сарадњу коју воде уметници. Питамо се да ли је могуће у овом добу фестивалске хиперпродукције изградити фестивал који је истовремено посвећен личном развоју кроз уметност, али је и отворен за ширу заједницу? – саопштили су организатори поводом почетка нечега, што ће наредних дана бити поприште две врсте програма – једног уметничког, а једног посвећеног унутрашњем, личном раду и развоју.

- Нудимо вам прилику да себи дате време и простор, да повратите способност комуникације са природом, другима и самим собом – поручују организатори, најављујући да ће у оквиру програма првог издања Фестивала “Хомленд” прва половина дана бити посвећена личном развоју, док је други део посвећен интеракцији са заједницом, ангажовању и дељењу. У првом делу програма посетиоци ће имати прилику да учествују у различитим плесним, ритмичким и психодрамским радионицама, за који је потребна И пријава путем интернет сајта, а други део фестивала сачињен је од разноврсних догађаја - концерата, представа и перформанса и отворен је за све (улазница је добровољна донација).

Томи Јанежич, Балинт Болчо, Алберт Маркош, Саболч Толнаи, Борис Петковић, само су неки од уметника који ће учествовати у интензивном програму, који је отворен за младе позоришне професионалце, укључујући глумце, редитеље, кореографе и сценске практичаре који желе да се фокусирају и унапреде своје студије психодраме и сценских уметности.

Са друге стране, програм је отворен и за љубитеље уметности, плеса, музике, позоришта и визуелних уметности. Сви учесници ће истражити свој пуни потенцијал и покушаће да пронађу своју сврху, страст и место у свету у ком живимо.

И. Б.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести