ЈЕЗИКОМАНИЈА У име и испред народа

Портпарол је термин француског порекла, настао од француског глагола portere, што у преводу значи – носити и од речи parole, што значи – реч, говор.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Генерално гледано, портпарол је особа задужена да својим богатим речником и добром реториком „заступа“ некога (нпр. портпарол владе, портпарол суда...). Е, ту настаје заврзлама!

Уколико кажемо да некога поздрављамо (или нешто говоримо) ИСПРЕД КОМПАНИЈЕ, школе, факултета... а заправо мислимо на то да говоримо УМЕСТО КОМПАНИЈЕ, У ИМЕ КОМПАНИЈЕ, вероватно ће нас исправити уз питање – зашто смо изашли испред компаније, напоље, да бисмо некога поздравили и објасниће нам да се каже – у име компаније, а не испред компаније.

А шта је, у ствари, правилно?

Речник Матице српске као једно од значења предлога ИСПРЕД наводи: означава заступање, представљање, у име... говорио је испред удружења.

Међутим, Правопис Матице српске изричито каже да је погрешна употреба предлога ИСПРЕД у значењу У ИМЕ, нпр. говорити испред колектива.

Ипак, предност се даје Правопису, те немојте да излазите испред да бисте нешто изјавили, већ говорите у име компаније, фирме, школе, колектива...

Н. Мирковић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести