Биографија Елвиса Прислија у издању Лагуне

ЕОГРАД: Књига "Бити Елвис" аутора Реја Конолија у издању београдске Лагуне поштоваоцима рокенрола доноси причу о Елвисовом животу - од сиромаштва до невиђене славе - засновану на детаљном истраживању.
elvis prisli yt
Фото: Youtube Printscreen

Див у америчкој популарној култури, божанство у историји рокенрола, Елвис Присли је спојио госпел и традиционални црначки ритам и блуз са кантријем да би створио потпуно нов музички правац и нов начин да се истакне мушка сексуалност, и тиме распаметио пуританску Америку педесетих година 20. века.

Реј Коноли даје свеж поглед на каријеру највољенијег певача на свету, смештајући га, четрдесет година након његове смрти, не само под дречава неонска светла Лас Вегаса већ и на амерички Југ средином XX века.

Коноли, који је интервјуисао Елвиса 1969, представља музичара који је из сиромаштва у Тупелу у Мисисипију достигао невиђену славу преко ноћи, Френка Синатру сменио са трона, а затим инспирисао Битлсе.

Говорећи о музици, песмама и концертима, као и о његовом приватном животу који ће се касније потпуно отргнути контроли, служећи се интервјуима са Џоном Леноном, Бобом Диланом, Би Би Кингом, Семом Филипсом и Ројем Орбисоном, Коноли је створио један од највернијих портрета овог културног феномена. Како стижемо до краја овог проницљивог дела, Елвисова смрт у четрдесет другој години поприма трагичну боју.

Преводилац Дејан Цукић је приступио раду на овој књизи са великом жељом да најзад проникне у магију прве истински планетарне рокенрол звезде.

"Припадам генерацији која је Елвиса упознавала преко лоших холивудских филмова и естрадних наступа "тешке категорије". Ипак, гајили смо поштовање према њему "из друге руке" јер су сви наши хероји, Битлси, Стоунси, Дилан и остали, увек наводили Елвисов утицај као пресудну искру покретања њихових каријера. Реј Коноли је озбиљан новинар и, као у књизи "Бити Џон Ленон", он није допустио да га лична наклоност спречи у разоткривању неких често непријатних чињеница. Зато нам је испричао једну истински трагичну причу о нестварном таленту ухваћеном у вртлог пословних манипулација и сопственог наслеђа. Прича о Елвису носи кључ разумевања не само његове "краљевске" каријере већ и многих рокерских трагедија које су следиле" казао је Цукић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести