Додељена награда Бранковог кола „Стражилово”

Награду „Стражилово’’ коју од 1973. додељује Бранково коло за најбоље песничке књиге објављене у овој институцији ове године је добило шест песника.
Brankovo kolo
Фото: Бранково коло

Жири у саставу: Ненад Грујичић, Марија Слобода и Иван Лаловић, донео је једногласну одлуку да награда припадне Сави Крнета, за седму књигу песама „Кућишта”, а за песничке првенце Растку Лончару, за збирку „Нерви од волфрама”, Душану Захаријевићу, за „Антологију српског песништа/Антилогију свевременог речништва”, Горици Радмиловић, за књигу „Стрижи маску, конак немаш” и Николи Раусављевићу и Милану Ћосићу, за заједничку збирку „Кад ухватим тишину”.

– Неуобичајено разноврсна појава талентованих младих аутора у овогодишњој плодној издавачкој продукцији Бранковога кола, отворила је несвакидашњу могућност да, без сујетних зазубица, гневне зависти и шкртости, овогодишњи таленти Бранковог кола, на почетку своје књижевне каријере, буду овенчани престижном наградом „Стражилово” - наведено је у образложењу жирија.      

Бранковом колу понуђено је више од педесет рукописа међу којима је уочен песнички квалитет. При томе се након дужег времена, констатује жири, појавила се на Филозофском факултету у Новом Саду, генерацијска дружина која би могла преузети компетенције претходних и тренутних актера књижевне сцене.

Растко Лончар (Книн, 1993) у збирци „Нерви од волфрама” показује очигледан таленат са освештеним огледом на поезију и уметност. Душан Захаријевић (Косовска Митровица, 1992) у књизи поезије „Антологија савременог песништва/Антилогија свевременог речништва”, носи у себи заметак винаверовске удивљености језичким звездарником. У песничком првенцу „Стрижи маску, конак немаш” Горице Радмиловић (Сомбор, 1992) по оцени жирија има нешто од тосканске лепоте Црњанског, нешто од суматраистичке визије у наносима слика које, потом, меандрирају у лирске лукове Раичковића. Заједничку збирку „Кад ухватим тишину”,  двојице младих поета, Николе Раусављевића и Милана Ћосића. Бранково коло је објавило имајући у виду и њихову особену мисију оличену у јавном казивању поезије у поетско-рецитаторској дружини „Међу нама” која афирмише врхунску лирику српских и светских песника. Код Николе Раусављевића (Карловац, 1991) се смењују боемска осећања која настају у самоћи или кафани, на празном кревету или у замишљеној старости. Песме Милана Ћосића (Апатин, 1991) чешће говоре о љубави, о емоцијама према жени и драгима, склон је педагошким и морализаторским стиховима.

Овогодишња награда „Стражилово” биће свечано уручена лауреатима на Стражилову 9. септембра на 46. Бранковом колу које ће трајати од 8. до 18. септембра. Током одржавања 46. Бранковог кола, свака награђена књига биће понаособ промовисана пред публиком.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести