Домаћи књижевници у трци за америчку награду „Едгар Алан По”

У трци за награду „Едгар Алан По“, коју у више категорија додељује удружење „Mystery Writers of America“ са седиштем у Њујорку, нашле су се и приче наших аутора, сакупљених у антологији под називом “Belgrade Noir“, коју је прошле године на енглеском језику објавио њујоршки издавач “Akashic Books”.
knjiga, freeimages
Фото: freeimages

Антологија „Belgrade Noir“, чији је уредник Милорад Ивановић, објављена је 1. децембра 2020, као део „Akashic Noir“ серије. У њој су објављене приче Дејана Стојиљковића, Мухарема Баздуља, Горана Скробоње, Вулета Журића, Ота Олтвањија, Владимира Арсенијевића, Мирјане Ђурђевић, Александра Гаталице, Мише Гленија, Весне Голсворти, такође и Миљенка Јерговића и Владана Матијевића. Њихове приповетке конкуришу за награду „Едгар“, у категорији кратке приче.

Номинације у свим категоријама биће објављене 19. јануара, на рођендан Едгара Алана Поа, а имена добитника знаће се крајем априла или почетком маја, како наводи удружење „Mystery Writers of America“.

Међу познатијим досадашњим добитницима су Агата Кристи, Рејмонд Чендлер, Џон Ле Каре, и Стивен Кинг. Такође и Ноа Хаули, креатор серије „Фарго“ који је ову награду добио 2017. за роман „Before the Fall“. Ју Несбе је за награду „Едгар” конкурисао за својим романом „Немесис“.  Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести