Грамата Песничке републике за Кремен пламен Игора Мировића

НОВО МИЛОШЕВО: Песничка република, у организацији Банатског култутног центра, на годишњицу постојања, доделила је Грамату Песничке републике Игору Мировићу за најбољу ненаграђену књигу објављену у последњих пет деценија.
Igor Mirović foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Мировић је награђен за књигу „Кремен пламен“ која је објављена 2003, а награда му је уручена у оквиру песничког маратона одржаном у Новом Милошеву.

Грамата Песничке репблике додељена је први пут за за књигу која из „ко зна којих разлога“ није била довољно у жижи јавности, није у довољној мери ишчитана да би се о њој знатније писало и да би понела своју славу на начин како то заслужују.

У образложењу жирија, на чије челу је био оснивач Песничке републике Радован Влаховић, челу се да је за Игора Мировића поезија „исто што и језичко у стиху сажимање емотивних и духовних потреса појединца у свету нимало склоном поезији и песницима“.

У књизи „Кремен пламен“ видимо да Игор Мировић није тек пуки статиста у животу и свету, већ он глас побуне и немирења са постојећим поретком ствари. Он је, како се даље у образложењу истиче, мислеће биће које грми на сав глас о својим и нашим поразима, о лепотама које нам увек измичу, о лепотама које нам увек измичу, о несхватљивој потреби човека да „пободен у стих“ не дозволи да се „закорови“ па да му и изданци буду парлог на пустој земљи. Мировић пева пева о рекама као о свом крвотоку народног бића, мајци земљи, о завичајима нашим, исписујући „песму свог бремена“, али и песму свих наших мука, тескоба самара које вековима носимо једнако верујући да ће наместо слабића из „престонице покондирености“ свет орадостити нови, обожени, храбри, мудри и одважни људи што у животу и литератури сажимају вечно у свеопштем и пролазном, откривајићи нам кремен пламен као нову неисцрпну енергију која расте и васкрсава у нама певањем, закључује се у обзазложењу.

Мировић се захвалио Банатском култуурном центру, оснивачу Песничке републике, који га је предложио за награду, истакавши да из тог места исијавају не само стихови, већ и поруке које стихови пружају.

Ккао је рекао, срећан је и задовољан што је добио награду, подсетивши присутне да се поезијом бави од ране млаости.

Прво сам се бавио поезијом, а онда по некој чудној спирали и другим пословима, политиком у последње време. Ова награда је за мене значи и једну врсту потврде да је тај мој први избор био прави, а да су сви каснији били случајни,узроковани неким другим дођађајима, а не оним исконским, који у мени станују и који су произвели ове стихове, казао је Мировић додајући да је прву песнички награду добио пре више од 35 година у Кикинди на Песничким сусретима средњошколаца Југославије када је заволео поезију.

Банатски културни центар је поводм прве годишњице Песничке републике организовао песнички маратон, на којем је преко педесетак песника из Србије и региона, држављана Песничке републике, као и оних који то желе да постану, говорило своје стихове. Песме учесника маратона биће објављене у заједничком зборнику.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести