Грамата Песничке републике за Воковизуел Владана Радовановића

НОВИ САД: Овогодишњи добитник Грамате Песничке републике, коју Банатски културни центар додељује на основу конкурса Пропуштена прилика, је Владан Радовановић (1932) за књигу Воковизуел (Нолит, Београд, 1987).
pesnicka republika
Фото: Promo

Грамата се према пропозицијама конкурса Пропуштена прилика додељује за књигу која није била награђивана, а објављена је у последњих пола века, чиме организатор жели да истакне вредна а недовољно запажена или неправедно занемарена дела.

Радовановићеву књигу “Воковизуел” су за Грамату предложили: ма Милош Јоцић, др Сава Дамјанов и др Гојко Тешић. Одлуку је донео жири у саставу: оснивач Песничке републике Радован Влаховић, председник Песничке републике Симон Грабовац и влада  Песничке републике коју чине др Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, Јован Гверо, Горан Ибрајтер и Сенка Влаховић.

Поводом одлуке жирија лауреат је изјавио:

„На првом месту, испунила ме је задовољством изванредна идеја да се заснује једна установа културе, која неће функционисати претежно на основу политичких критерија, приоритета моћи и страначке користи, него искључиво на основу присуства уметничких и мисаоних вредности. И још је значајно то што фокус сагледавања вредности и бриге за истицање онога што је занемарено није само текућа година, него је обухваћено све што се манифестовало током протеклих педесет година. Тиме је отворена изузетна прилика за поновно вредновање свега онога у чему је ређе царовао критериј вредности“.

Грамата ће Владану Радовановићу бити уручена у суботу у 12 часова у Банатском културном центру у Новом Милошеву, у оквиру манифестације Песничка република.

К. Р.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести