Харуки Мураками у фокусу књижевне манифестације у Панчеву

БЕОГРАД: Овогодишње издање манифестације "Једна књига - један град", у организацији Градске библиотеке Панчево, биће одржано од 26. до 29. новембра, најавили су организатори.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Централна тема програма биће роман "Норвешка шума" прослављеног јапанског писца Харукија Муракамија, уз осврт на целокупно стваралаштво овог плодног аутора, као и специфичне теме из његових дела.

Улаз на све садржаје је бесплатан.

У читаоници Градске библиотеке Панчево говориће Дивна Глумац, Драгана Ковачевић, Иван Качавенда, Душан Петровић, Владислава Гордић Петковић, Милица Обреновић, Васа Павковић и Горан Скробоња.

Манифестација "Једна књига - један град" посветиће уводно вече, у уторак 26. новембра у 19 часова, издавачкој кући "Геопоетика" која објављује дела овог аутора у Србији. Учеснице овог програма су преводитељка Дивна Глумац и уредница програма Радио Београда 2, Драгана Ковачевић. Уредница и модераторка је Јасна Новаков Сибиновић, уредница Геопоетике.

У среду 27. новембра у исто време, тема разговора биће музика у делима Харукија Муракамија.

Учесници су музичари Душан Петровић и Иван Качавенда, а уредник и модератор овог програма је Никола Марковић, музички критичар и новинар.

О женским ликовима у делима Харукија Муракамија, у четвртак 28. новембра у говориће Владислава Гордић Петковић, књижевна теоретичарка и критичарка, као и Милица Обреновић, независна истраживачица.

Уредница и модераторка програма је песникиња и новинарка Јована Свирац.

Последње вечери манифестације 29. новембра тема разговора ће бити писац као професија.

Учесници овог програма су књижевници Васа Павковић и Горан Скробоња, а уредница и модераторка је књижевница Јасмина Топић.

Јапански писац Харуки Мураками, планетарна књижевна звезда, свој велики успех у доброј мери дугује роману "Норвешка шума", захваљујући коме је постао миљеник младих читалаца и оних који долазе из света љубитеља поп културе.

Премда је сам роман објављен још давне 1987. године, током наредних година и деценија је био својеврстан стошер, камен темељац успона овог аутора на глобалној сцени.

Објашњење феномена Мукарами и његове пријемчивости читаоцима са западне хемисфере засигурно треба тражити у бројним референцама на протагонисте и дела англоамеричке популарне културе.

Чак је и сам роман Норвешка шума насловљен по песми чувених Битлса, коју је написао Џон Ленон.

Радња ове књиге смештена је у Токио касних шездесетих година 20. века, у време кад су јапански студенти, као и њихове колеге многих других нација у својим земљама, протестовали против сопствених режима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести