Ивану Негришорцу награда Деспотица Ангелина Бранковић

Банатски културни центар ће у петак, 22. јуна, на у атријуму БКЦ у Новом Милошеву одржати књижевну манифестацију „Слово љубве”, на којој ће песнику Ивану Негришорцу (др Драгану Станићу) бити уручена награду „Деспотица Ангелина Бранковић”.
ivan negrisorac
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

На основу предлога чији су потписници проф. др Саша Радојчић, др Милан Мицић, Селимир Радуловић и Перица Милутин, Негришорац је награђен за књигу „Изложба облака: изабране и нове песме” (Фондација „Група север”, Нови Сад, 2017).

У образложењу се, између осталог, наводи да је „Негришорац већ неколико деценија улази у ред најцењенијих савремених српских песника (...) а његове најновије песме показују да се стваралачка авантура сада креће у неколико различитих токова: наставља се песништво стављено у службу изражавања религиозних схватања, наставља се напор да се кроз говор лирских јунака каже нешто битно о српској култури и њеном карактеру, и даље се цртају детаљи топографије српске културе, и даље – јер реч је о изворном лирском односу – једна осетљива субјективност бележи свој доживљај, своје читање света као отворене књиге”.

Награђујући песника Ивана Негришорца, не обављамо неки конвенционални ритуал тзв. књижевног живота, него говоримо у прилог вредностима за које се песник залаже. Тиме постајемо његови сарадници и саучесници – у славу српске културе и песништва, речи су проф. др Саше Радојчића.

Иначе, књижевне манифестације „Слово љубве” и сама награда „Деспотица мати Ангелина” утемељени су са идејом да подсећају на мање познат део српске историје када је овај део Баната био у поседу српских деспота Стефана Лазаревића и Ђурђа Бранковића, као настављача немањићке традиције северно од Саве и Дунава. По слову планираног протокола, „Слово љубве” би требало да отвори покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, а у програму ће учествовати  Ансамбл за рану музику „Ренесанс” и директор Банатског културног центра Радован Влаховић, а у оквиру „Песничког венца” своје ће стихове говорити Иван Негришорац, Селимир Радуловић, Славомир Гвозденовић, Перица Милутин, Миомир Милинковић...

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести