Језикоманија: Гратинирани гарнирунг

Унапред се извињавам оном делу читалаштва које не кува… или бар не користи писане рецепте!  
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Често смо у ситуацији да нам, читајући рецепте, није познато значење одређених израза и термина. Ево мале помоћи.

Бланширати - накратко спустити поврће или воће у кипућу воду да би се лакше скинула опна или сачувала боја.

Бујон - процеђена, зачињена и укувана супа од меса, рибе, живине, поврћа…

Фламбирати - запалити; оно што желите да фламбирате, попрскајте неким алкохолом (најбоље коњаком) и запалите непосредно пре служења, тј. изношења на сто.

Гарнирати - украсити; јестиви украс, нпр. кришка лимуна, преполовљена маслина, лист зелене салате или чоколадне мрвице.

Гратинирати - запећи у рерни већ скувано или полускувано јело посуто најчешће мрвицама хлеба - презлама пропрженим на путеру или струганим сиром, умућеним јајима, млеком или и једним и другим.

Карамелизирати - загрејати шећер све док не добије светлобраон боју и не постане густ и получврст сируп (од 160-180 степени); тако се може кармелизирати и црни лук.

Маринирати - одређено време сачувати месо, пилетину, рибу или поврће потапањем у маринаду - течност која садржи уље, сирће, зачине, како би храна пре кувања добила одређени укус.

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести