Језикоманија: Стигао вам је имејл

Термин за електронску пошту, e-mail/email/mail, у српском језику, правилно се говори и пише ИМЕЈЛ или МЕЈЛ. Имејл-адреса се пише са цртицом.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Префиксоид радио који се односи на зрачење, пише се спојено: радиоактивност, али онај који се односи на радио или радијски, пише се са цртицом: РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈА.

Састављено се пише сложеница са префиксоидом „ауто” када значи „само” или „сопствени”: аутопортрет, аутобиографија, али као скраћеница од аутомобил или аутомобилски, пише се са цртицом: ауто-трке, ауто-пут, ауто-камп. Ако су удвојени, нормира се одвојено писање: ауто и мото трке.

Када се именичке и придевске изведенице комбинују с бројевима да би се избегле дуге речи, део писан цифрама се с другим делом повезује цртицом: 48-часовни, 30-сатни.

Цртица се пише као спојни знак између другог дела сложенице или изведенице и првог њеног дела израженог цифрама: 75-годишњак.

Правопис прописује да је боље писати двадесетак словима, него 20-ак.

Када су у питању узвици, спојено се пише узвик упомоћ, а примери попут јао-јао, тип-топ, хм-хм се пишу са цртицом.

Правилно је писати зоокултура, зоологија, али зоо-врт као скраћеницу од зоолошки врт.

Када су у питању традиционална и њима слична релативно новија стилска скраћења код којих се прва саставница (именица) осећа као придев, пишу се са цртицом: фикс-идеја, сет-лопта, сет-меч лопта.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести