Јовици Аћину Његошева награда

НОВИ САД: Јовица Аћин добитник је Његошеве награде за роман „Сродници“ који је објавила издавачка кућа “Лагуна”.
jovica acin
Фото: Youtube Printscreen

По оцени међународног жирија овај роман написан је поступком мајстора који суверено влада умећем приповедања, једнако као и градњом врло сложене романескне структуре. “Сроднике” је могуће гледати и као својеврсну круну досадашњег Аћиновог књижевног опуса, који је у свим својим разгранатим видовима (приповедачком, есејистичком, романсијерском, преводилачком, уредничком) дело једне чудесне и потпуне посвећености и преданости књижевности као животном избору, наведено је у образложењу.

На вест да је лауреат ове угледне награде Аћин каже да није могао ни да сања да може добити ово признање иако је Његош његова љубав из детињства.

Његош је ипак макрокосмос за мене који једва да сам микрокосмос. Али, свеједно, сад ме његов прах обасипа, наводи Аћин.

Како додаје, луча његовог песничког дела као да потпаљује светлост за којом Аћин вапи док покушава да испише оне нечујне шумове у којима се скрива тутњава времена.

У мери у којој Његошево песништво превазилази наметнуте границе, уверен сам да у моме роману “Сродници” споне међу људима утолико бивају снажније што је тих граница мање. Трагао сам за светлошћу, баш као што је то и Његош чинио. Мада на друкчији начин него он, и због тога му не дугујући мање смерност, исписао сам роман који би се њему могао допасти. Окупљао сам расејане корене, али зар је Његош нешто друго покушавао? Далеко сам ја од њега, али смо на истом послу, каже Аћин.

Његошеву награду ће Аћину 13. новембра уручити председник Црне Горе на Цетињу.

Ово је први пут у новијој историји (од распада заједничке државе) да награду добија писац из Србије.

Н.П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести