Књижевни фестивал Крокодил од 28. до 30. августа

БЕОГРАД: Дванаесто издање књижевног фестивала КРОКОДИЛ биће одржано 28, 29. и 30. августа под симболичним називом “Ремаке / Ремодел”.
Fetival Krokodil Foto: promo
Фото: Фетивал Крокодил Фото: промо

Као и сваке године, и током овог издања, на амфитеатру испред Музеја Југославије смењиваће се читања, софа интервјуи, онлине укључења и видео-пројекције, које ће бити преношене и онлајн због ограниченог броја посетилаца.

Како су објаснили организатори, с обзиром да већ неко време, због пандемије вируса Цовид-19, живимо у амбијенту такозване "нове нормалности" и свету који евидентно више никада неће бити исти, веома брзо им је постало јасно да су за тумачење ове и овакве стварности потребни нови, свежи наративи али и нови, свежи гласови који те наративе могу да уверљиво интерпретирају.

“Стога фестивал с поносом представља врхунску селекцију од двадесетак истакнутих регионалних песникиња и прозних списатељица, јер на локалној и регионалној књижевној сцени управо оне већ неколико година доносе те преко потребне, пре свега сензибилитетске промене”, порућују организатори.

У петак 28. августа од 20 сати, током прве вечери фестивала, представиће се ауторке из Србије и региона као што су Лана Басташић, Лејла Каламујић, Радмила Петровић, Аделина Тершани, Ана Вучковић и Милица Вучковић.

Путем видео линка укључиће се Маша Колановић, Сузана Тратник и Оља Савичевић Иванчевић.

Друге вечери фестивала од 20 сати представиће се Магдалена Блажевић, Румена Бужаровска, Јасна Димитријевић, Сенка Марић, Маша Сеничић и Тања Ступар Трифуновић.

Путем видео линка укључиће се Луиза Бухарова, Моника Херцег и Светлана Слапшак.

Програм ће водити Зое Гудовић и Зед Зелдић Зед.

И ове године, фестивал Крокодил ће организовати разнолике трибине у оквиру којих ће се бавити најактуелнијим друштвено-политичким темама из перспективе културе.

Дебатни програм одржаће се у суботу 29. августа и недељу 30. августа од 11 сати у башти кафеа К25 Музеја Југославије.

У суботу од 11 сати дебатни програм отвориће разговор "Егзил у други језик" у оквиру кога ће се дебатовати о стваралачкој транзицији у други језик.

Након ове дебате следи дебата “Освајање слободе” у којој ће се дискутовати о три важне регионалне иницијативе: Декларацији о заједничком језику, Декларацији Одбранимо историју и Декларацији о регионалној солидарности те њиховом могућем синергијском ефекту.

У недељу 30. августа у 11 сати одржаће се дебата под називом Анти/Фашизам на којој ће се говорити како о антифашистичком наслеђу тако и о идеји и реалности заједничке књижевности језика наспрам регионалних или чак етничких књижевних селекција.

Након ове дебате следи дебата “Солидарност” посвећена недавној експлозији која је недавно потресла Бејрут и резултирала десетинама погинулих и хиљадама повређених оставивши чак 350.000 људи без крова над главом.

Говориће се о идеји и конкретним примерима глобалне или регионалне солидарности и о њеној важности мимо комплексних односа националних држава и њихових политика.

Четврту годину заредом, фестивал КРОКОДИЛ има и хуманитарни карактер.

Ове године прикупљаће се средства за помоћ онима који су, након разорне експлозије у главном граду Либана, остали без елементарних животних услова.

Путем платформе донације.рс представиће хуманитарну акцију Ремаке-Ремодел Лебанон и позвати све присутне да својим донацијама помогну жртвама катастрофалне трагедије која је погодила Бејрут.

У складу с епидемиолошком ситуацијом, број посетилаца биће ограничен, те је потребно унапред се пријавити на оффице@крокодил.рс

Целокупан програм биће преношен и уживо на Јутјуб каналу и Фејсбук страници, као и на званичном сајту.

Због тежине економске ситуације проузроковане пандемијом КОВИД-19, програм овогодишњег Фестивала је бесплатан, али организатори позивају да сви заинтерсовани извше симболичну донацију на рачун Удружења.

Фестивал су помогли: Музеј Југославије, Европска Унија кроз програм Креативна Европа и пројекат Реадинг Балканс, Традуки, Национална платформа Србија ствара, Просториа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести