Нађе се времена и за књигу: Читају се историјски романи, поклања белетристика

БЕОГРАД: Живимо у дигиталном добу, али књиге у папирном облику и даље имају ватрене присталице, пошто 83,5 одсто читалаца у Србији проналази времена да прочита више од једне књиге месечно, показала је анкета коју су спровели ланац књижара Делфи, издавачка кућа Лагуна и компанија Мастеркард.
citanje
Фото: pixabay.com

Најпопуларнији жанрови су историјски романи и епска и научна фантастика (по 19,5 осто испитаника је гласало за сваки), а следе љубавни романи (12,7), драме (11,2) и дела класичне књижевности (11,2) показала је анкета на друштвеној мрежи Фејсбук.

Већина испитаника (35,8) воли да купује књиге у књижарама, а више од четвртине свих читалаца се ослања на онлајн продавнице домаћих и страних издавача.

Библиотеке нису заборављене - 14,8 одсто испитаника и даље позајмљује књиге, док 12,7 процената испитаника размењује књиге са пријатељима и породицом, стоји у саопштењу.

Анкета показује да грађани Србије воле да читају, али и да се ослањају на интуицију приликом одабира књиге, јер их скоро половина испитаника (42,1 одсто) бира на основу сижеа који прочитају на корици, а 11,6 одсто се ослања на савете продаваца.

Белетристика је убедљиво најпопуларнији жанр међу књигама за поклон, што је навело 42,4 одсто испитаника.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести