НАГРАДА "СТЕВАН ПЕШИЋ" НЕНАДУ ШАПОЊИ: "Психологија гравитације" најбоља

Новосадски песник Ненад Шапоња овогодишњи је лауреат Награде „Стеван Пешић”. По одлуци жирија, који су творили др Зоран Ђерић, др Зденка Валент Белић и проф. др Владимир Гвозден, награда установљена у знак сећања на нашег познатог поету, приповедача, есејисту, путописца и драмског писца, припала је Шапоњи за песничку књигу "Психологија гравитације" објаљену у издању новосадског „Прометеја“.
Лауреат Награде "Стеван Пешић"
Фото: Архива КЦВ "Милош Црњански"

Како се наводи у образложењу, „Психологија гравитације или у тишини тега изгубљене коцке”, како гласи пун наслов књиге, говори о души и њеној историји, „о индивидуалној субјективности, о једном исконском Ја које тражи своје разлоге, настоји да се оријентише, обезбеди какав-такав смисао свог постојања, одреди се према ономе од чега се разликује”.

Фото: Архива КЦВ "Милош Црњански"

- Песник Шапоња поставља бројна питања и на њих, углавном, даје негативне одговоре и, управо због тога они „провоцирају чисту парадоксију“ - бројна су значења овог термина, али овде је најближе оно које говори о противречности, неочекиваности, а, понекад, указује и на невероватност. Стиче се, дакле, утисак да је управо парадоксија постала песничка особеност, односно главна карактеристика мишљења и схватања песника Шапоње - пише жири.

Награда, коју додељују Градска библиотека у Новом Саду и МЗ Ковиљ, лауреату ће бити уручена 29. децембра, тачно у подне, у Културној станици Ковиљ.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести