Награде Матице исељеника отишле у Румунију, САД и Републику Српску

БЕОГРАД: Књижевна награда "Растко Петровић" коју додељује Матица исељеника и Срба у региону уручена је вечерас добитницима, а то су Иво Мунћан из Темишвара, Илија Шаула из Вест Честера - САД, Горан Врачар из Источног Сарајева и Силвија Оташевић из Мајамија.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Награду за животно дело добио је Иво Мунћан који је написао више од 100 књига, Шаула за роман "Мидар", Врачар за збирку песама "Исповест лудака", а Силвија Оташевић за дечји роман "Олимпијски сан".

У години јубилеја, када се обележава седам деценија постојања Матице, први пут је додељена награда за ствараоце који пишу за децу и младе и припала је ауторки чије је књиге највећи жири састављен од београдских ђака два пута прогалисио за најбоље.

Председник Матице Миодраг Јакшић подсетио је да та институција од оснивања - 1949. године настоји да чува чврсте везе на пољу културе, просвете, науке и спорта са дијаспором и Србима у региону, а којих данас шиорм света - у 159 земаља има, ккао се процењује, више од 2,5 милиона.

Јакшић је указао и на потребу очувања те значајне организације која је само у протекле три годијне организовала више од 400 културних, просветних и научних програма.

Државни секретар Министарства културе Александар Гајовић рекао је да Матица чини велику ствар за земљу јер су сви наши људи који живе у иностранству амбасадори Србије.

"Морамо одржавати везе и подржавати једни друге", рекао је Гајовић и навео да су награде Матице вид подршке свима да истрају у активностима.

Свечаност којој су између осталих присуствовали и повереница Бранкица Јанковић и бивши министар спољних послова Живадин Јовановић, као и представници дијаспоре од Аустралије до Америке и Канаде, била је прилика да се годишња повеља Матице за достигнуће у области информисања уручи представницима недељника "Наша реч" у издању Савеза Срба у Румунији и електронског портала "Штајерске новице" у издању Штајерске заједнице из Марибора.

Годишње повеље уручене су и Мирославу Млинару из Аустралије, Зорану Богдановицу из Кине, Ивану Стоилковићу из Северне Македоније и Дејану Илићу из Немачке.

Захвалнице су добили Зорица Сара Мирић из Норвешке, Ðуро Плавшић из Немачке и Гордана Петковић Лаковић, Рајко Радојевицј и Жарко Брестовац из Канаде, као и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Представништво РС у Србији, Општина Индија, Сателитски програм РТС-а, Емисија "Вечерас заједно", Студио Б и Портал "Трчање за културом".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести