Никола Вујичић добитник награде „Стеван Пешић“

Награда „Стеван Пешић”, која се додељује за најбољу књигу на српском језику, припала је Николи Вујичићу за поетску збиорку „Скривености” (Културни центар Новог Сада).
nikola vujicic
Фото: Nikola Vujičić, foto: Youtube Printscreen

Подсетимо, награду већ готово четврт века додељују Градска библиотека Новог Сада и Савет Месне заједнице Ковиљ, родног места писца, а међу досадашњим лауреатима били су Данило Николић, Јовица Аћин, Раша Попов...  Награда ће Николи Вујичићу бити уручена 26. децембра, на пригодној свечаности у библиотеци у Ковиљу.

„Никола Вујичић заузима посебно и карактеристично место у  контексту савремене српске поезије. Његова поезија није драматична, она је смирена, скоро наративна, али и лирски продубљена и одговорна према стварима живота. Реч је о поезији као свести о снази уметности речи да изрази нашу људску судбину и истовременој помирености са крхкошћу сваког тренутка у којем човек пребива као парадоксално непоновљива честица постојања као таквог”, наводи се у образложењу жирија, који су творили Јован Зивлак, Владимир Гвозден и Драган Јовановић Данилов. 

У српској књижевности Никола Вујичић (1956) је присутан од друге половине седамдесетих година прошлог века, у највећој мери као песник. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Био је главни и одговорни уредник „Књижевне речи“, уредник у Књижевној омладини Србије, главни и одговорни уредник листа Вукове задужбине „Задужбина“, а сада је уредник у Службеном гласнику. Члан је српског ПЕН центра. Објавио је 13 књига поезије, приредио роман Меше Селимовића „Круг”, као и Антологију српске народне књижевности за децу. Добио је више награда за поезију, између осталих и Змајеву, Дисову и награду Ђура Јакшић.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести