ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДА ЈЕЗИКА Oтворена Библиотека Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду данас је свечано отворена Библиотека Едукативног центра и обележен Европски дан језика, у присуству потпредседникa Покрајинске владе Бранкa Ћурчићa.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

 „Покрајинска влада је још 2010. године основала Едукативни центар  и његов значај можемо представити кроз број незапослених лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање у Новом Саду. Податак да је 2013. године било око 30.000 незапослених, док је на крају 2022. године било нешто преко 11.000 људи, што говори и о томе да је једна оваква институција врло корисна за наше друштво и за нашу економију“, изјавио је потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић.

Он је навео да Покрајинска влада активно учествује на свим манифестацијама које промовишу квалитетну литературу.

„Тако већ дуги низ година у Покрајинској влади тихо, али одлично послује библиотека која броји преко 17.000 наслова белетристике, класика, лектире и стручне литературе и готово 2.000 корисника књижног фонда. Један део литературе смо са радошћу донирали сада већ формираној Библиотеци Едукативног центра и сигурни смо да ће наша сарадња у будућности бити на врло високом нивоу, јер ће Покрајинска влада већи део стручне литературе усмеравати у ову новоотворену библиотеку и на тај начин омогућити полазницима да користе ускостручну литературу у складу с временом јер наука брзо напредује“, нагласио је Ћурчић.

Потпредседник је додао да је формирање библиотеке веома озбиљан посао и изразио задовољство што је успостављена још једна таква установа.

Вршилац дужности директора Едукативног центра проф. др Александар Н. Ашоња осврнуо се на потребу оснивања библиотеке како би се њиховим полазницима обезбедила одговарајућа стручна литература у току похађања обука, али и како би се ускладило пословање Центра са законском регулативом у Републици Србији и плановима у наредном периоду, истакавши то као циљ извођење обука које су акредитоване, односно јавно признате, што гарантује већи квалитет.

Пригодним програмом у Едукативном центру указано је на значај учења нових језика,  поштовање и уважавање културе и традиције земаља Европе, али и на велику важност очувања и развоја матерњег језика, промовисања језичке културе, разноврсности и вишејезичности.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести