Објављено Треће коло Критичког издања дела Иве Андрића

БЕОГРАД: Треће коло Критичког издања дела Иве Андрића објављено је у пет књига у издању Задужбине Иве Андрића.
Akademija Ivo Andrić Foto: Akademija Ivo Andrić
Фото: Академија Иво Андрић

Пред научном и културном јавношћу сада се налазе критичка издања Андрићеве збирке приповедака “Кућа на осами” у два тома (приредила мср Марија Благојевић), збирки лирске прозе “Екс Понто” (приредила др Јана Алексић) и “Немири” (приредио проф. др Милан Алексић) као и “лирике” (приредио мср Милан Потребић).

Та издања откривају распоне Андрићеве осећајности и идеја, спајајући дела која су обележила почетак његовог књижевног стваралаштва са великом завршницом пишчевог рада на приповеци као језгру његове уметности, поручују из Задужбине.

У Критичком издању установљава се основни текст Андрићевих дела према текстолошким принципима уз апсолутно поштовање пишчеве воље, реконструишу околности Андрићевог рада на збиркама и песмама и доноси обиље грађе о његовом животу и стваралаштву.

Будући да је у претходна два кола, објављена 2017. и 2018. године, Задужбина штампала критичко издање његових приповедака из збирки и оних ван њих, са Трећим колом наша култура је у 15 књига добила критичко издање целокупног корпуса Андрићевих приповедака и лирских дела.

Уређивачки одбор Критичког издања дела Иве Андрића ради у саставу академик Миро Вуксановић, председник, проф. др Зорица Несторовић, руководилац пројекта и уредник и др Жанета Ђукић Перишић, управница Задужбине Иве Андрића.

Издавање Трећег кола Критичког издања дела Иве Андрића је, као и претходна два, подржало Министарство културе и информисања Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести