“Прометеју” награда "Глигорије Возаревић"

НОВИ САД: Библиотека града Београда уручењем награда обележила је јуче 88 година постојања.
knjige
Фото: Youtube Printscreen

Награда за најбољег библиотекара припала је Добрили Бегенешић, начелници одељења за истраживање и развој библиотечко-информационог система  Матичног одељења Народне библиотеке Србије. Награда названа по првом српском књижару и издавачу Глигорију Возаревићу, која се додељује најбољем издавачу, у 2018. години припала је новосадској издавачкој кући "Прометеј".

Јуче су проглашене и најчитаније књиге страних аутора у 2018, а то су “Човек по имену Уве” шведског писца Фредерика Бакмана, “Жеђ” норвешког књижевника Ју Несбеа и “О чему говорим када говорим о трчању” јапанског аутора Харукија Муракамија.

“Повеља за изузетан допринос” Библиотеке Града Београда припала је Весни Јовановић, уредници РТС, док је награда “Читалац године” додељена у категорији деце Лаури Љутај, јер је прошле године позајмила и вратила 250 књига, а у категорији одраслих Ђорђу Илићу из Младеновца који је позајмио и вратио 243 књиге. Свечаности је присуствовао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић који је истакао да слоган “Културно срце Београда” није само ефектна синтагма, него управо одржава место Библиотеке у културном мозаику наше престонице. Висок број Београђана, чланова библиотеке и корисника библиотечких услуга, богата и пробрана трибинска активност и издавачка делатност, чини ову установу уочљивом у обиљу београдске културне понуде, казао је Вукосављевић и напоменуо да Библиотека Београда предњачи у међународној сарадњи, у сагледавању и размени савремених искустава у библиотечкој области, што је важна компонента савременог деловања.- Београдски библиотекари су присутни на скуповима широм света, али је Библиотека града Београда бивала и успешни домаћин библиотекарима из разних земаља. Ова библиотека је била и један од стубова широке и плодоносне акције “негујмо српски језик”. Подржаћемо  и подржавамо такве напоре свесрдно и споверењем, које је ова установа досадашњим радом заслужила.

У 2018. издато је 1.678.194 књига и друге библиотечко-информационе грађе. У мрежи БГБ одржано је укупно 3.193 програма којима је присуствовало око 220 хиљада људи.  Прошле године је БГБ организовала једну од најважнијих светских библиотечких конференција “Метлиб 2018”.

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести