Расписан конкурс за књижевну награду "Богдан Чиплић"

НОВИ БЕЧЕЈ: Конкурс за новоустановљену књижевну награду "Богдан Чиплић" за најбољи прозни рукопис на српском језику расписан је у организацији Банатског културног центра и трајаће до 25. августа, саопштено је данас из ове институције.
њ
Фото: Pixabay.com

Жири који чине директор Банатског културног центра, књижевник Радован Влаховић, Милана Поучки и Ненад Станојевић објавиће резултате конкурса до 15. септембра, а награда подразумева објављивање победничког рукописа у издању ове установе културе.

За учесће на конкурсу неопходно је послати рукопис дужине до 100 страна (у Word документу, фонт Times New Roman у величини 12), заједно са контакт подацима аутора (и-мејлом, адресом, бројем телефона и кратком биографијом) на и-мејл адресу bogdanciplic@gmail. com.

Богдан Чиплић (1910-1989), у чије сећање је ова награда установљена, био је спрски књижевник, преводилац и управник Српског народног позоришта.

Студирао је етнологију у Београду и као студент био београдски дописник суботичког и новосадског "Југословенског дневника", а по завршетку студија је слао дописе "Политици", издао књижевни алманах "Живот" и уредио истоимени часопис.

Сарађивао је и у "Летопису Матице српске", објавио две свеске "Војвођанског зборника", као и позоришне критике и књижевне прилоге у дневнику "Дан", а потом је у дневнику "Слободна Војводина" уређивао културну рубрику и писао позоришну критику.

Био је управник Српског Народног Позоришта од 1947. до 1949. године и у то време поново је установљена Опера и консолидован драмски ансамбл после масовног одласка еминентних глумаца у новоосновано Југословенско драмско позориште у Београду.

За прозни књижевни рад, роман "На велико и на мало", награђен је признањем Владе НР Србије (1946), а на драмском конкурсу у Новом Саду 1952. године његово дело "Концерт за две виолине" освојило је другу награду и било извођено на Радио-Сарајеву.

За збирку поезије "Слатко православље" (1968) награђен је Змајевом наградом Матице српске.

Своју подршку овом конкурсу дала је Општина Нови Бечеј.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести