Тушевљаковић добитник Европске награде за књижевност

БЕОГРАД: Дарко Тушевљаковић овогодишњи је добитник Европске награде за књижевност за роман „Јаз“, који је пре неколико месеци објављен у издању Архипелага, саопштено је на прес конференцији у Европкој комисији за културу у Бриселу.
knjige ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Велика је част добити овако значајну награду и наћи се како међу одабраним ауторима из других европских земаља, тако и међу досадашњим добитницима награде из Србије. Књижевно признање никад није награда за победу у такмичењу, јер тако нешто у уметности не постоји, али свакако јесте почаст уметниковом раду и у том смислу сам веома поносан на то што је „Јаз“ овенчан овим признањем, изјавио је Тушевљаковић, а пренео његов издавач.

Посебно ми је драго што то отвара пут књизи изван језичких и националних баријера, пошто сматрам да је „Јаз“ роман који ће умети да кореспондира са читаоцима из других поднебља, других традиција и геополитицких ситуација. Неки ће се препознати у ономе чиме се у роману бавим, некима ће можда контекст бити необичан и стран, али свеједно бих рекао да је суштина приче довољно универзална за све, додао је он. 

Неспоразуми и неслагања постоје у свима нама, без обзира на то ко смо и одакле смо, и по њима се међусобно препознајемо, они су наш заједнички именитељ.   

Муке кроз које пролазимо покушавајући да превазиђемо јазове не знају за језик, нацију, веру и пол, нису одређени географским ширинама и дужинама, тако да је ово роман који, иако говори о веома специфицном времену и простору, заправо не познаје те врсте граница, прокоментарисао је Тушевљаковић свој награђени роман.     

“Јаз“ је, како је оценио уредник романа Гојко Божовић, снажан друштвени роман о Србији деведесетих година и с почетка новог века, као и о младој генерацији разапетој између одласка и останка у властитој земљи и оним старијима, обузетим носталгијом и борбом против времена које их превазилази.

Према речима Божовића, аутор је „сликајући живот младих људи у једном узбурканом времену и комбинујући елементе друштвеног романа и фантазмагорије, обликовао  позорницу на којој се, усред великих политичких и историјских ломова, показују упечатљиви ликови са својим људским иинтимним драмама. „Јаз“ је узбудљива прича о томе како преживети историју и сачувати право на властиту различитост.       

Европска награда за књижевност, како се наглашава у саопштењу, препознаје изузетне књижевне таленте широм Европе и наглашава богатство савремене европске књижевности и осветљава богатом културном и језичком наслеђу Европе.

Награду, која се састоји из повеље и новчаног износа од 5.000 евра, додељују Федерација европских књижара, Европски савет писаца, Федерација европских издавача, уз подршку Европске комисије за културу.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести