Коктел пријатељства Србије и Француске у Галерији Матице српске

Поводом обележавања 180 година културних и дипломатских односа Србије и Француске у оквиру Месеца франкофоније 2019. одржан је коктел пријатељства.
1

У Галерији Матице  приређен је Коктел пријатељства поводом обележавања 180 година културних и дипломатских односа Србије и Француске, у оквиру овогодишњег Месеца франкофоније, као и поводом указане части управници Галерије Матице српске којој је додељен орден витеза културе и уметности Министарства културе Републике Француске. Пријатељима, сарадницима и поштоваоцима француске и српске културе, су се обратили Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Србији.

Управница Галерије истакла је значај дугогодишње сарадње Француске и Србије, захвалила се на престижном ордену витеза културе и уметности и свечано уручила Фредерику Мондолонију рељеф Ђорђа Јовановића Француска амбасада у Београду из 1937. године, као симбол добрих односа две земље.

Галерија Матице српске већ деценију, у сарадњи са Француским институтом у Србији, обележава Месец Франкофоније кроз изложбе, различита предавања, пројекције филмова и едукативне програме за децу који су посвећени односима између француске и српске културе и уметности. Путем ових програма Галерија указује на вредности и особености француске културе, али истовремено и на њене везе са српским културним наслеђем и савременим стваралаштвом.

Рељеф Ђорђа Јовановића с представом Француске амбасаде у Београду, као једним од најуспелијих остварења београдске архитектуре, чији се гипсани модел налази у колекцији Галерији Матице српске, за ову прилику је излила у бронзи Уметничка ливница „Станишић”.

Фото служба Галерија Матице српске

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести