"Квизула" најављује 51. Битеф фестивал

БЕОГРАД, 11. августа (Тањуг) - У Прологу 51. Битефа 22. септембра биће изведена представа "Квизула" чувене британске позоришне трупе "Форсд Ентертеинмент" основане 1984. године у Шефилду.
bitef-epic-trip
Фото: Tanjug

Предвођена уметником и писцем Тимом Ечелсом, трупа истражује и често изврће конвенције жанра, наратива и самог позоришта, црпећи инспирацију не само у драми, већ и у плесу, извођачким уметностима, музичкој клтури и популарним формама као што су кабаре и стендап комедија. 

Између осталог, познати су и као једни од родоначелника врсте позоришта познатије као ''''дуратионал тхеатре''''.

Уз непрестане измене и допуне, "Квизула!" постоји већ више од 20 година. 

У оригиналној верзији траје 24 сата, док ће публика Битефа имати прилику да види њену ''''скраћену'''' верзију од шест сати. 

"Квизула!" је већ гостовала у Србији, на фестивалу "Инфант" 2003. године. 

Избор да се позове на овогодишњи Битеф, у том смислу, вишеструко је промишљен, кажу организатори и објашњавају да је то покушај да се појам времена у позоришту тематизује не само у контексту самог трајања представе, већ и њеног сишедеценијског живота у реалном времену. 

Интересантно је пратити тако дугачак век позоришног дела које се константно обнавља, актуализује и мења у складу са тим како се мења и сам свет у коме живимо, истичу представници Битеф фестивала.

"Квизула!" има структуру бесконачног квиза у коме се смењују питања и одговори на разне теме, у распону од личних и баналних до јавних и филозофских. 

Заснива се на импровизацији троје глумаца који се смењују у паровима, креирајући структуру која, у теорији, може да траје у недоглед.

Овогодишњи Битеф се одржава од 22. до 30. септембра. 

У оквиру главног програма, биће приказано седам представа, али ће оне трајати више од четрдесет сати. 

Сама ова чињеница упућује на главну естетску одредницу овогодишњег фестивала, представе дугог трајања или "дуратионал перформанцес''''. 

Слоган фестивала "Епик Трип" односи се на то да већина представа за полазну основу узима епску грађу, али и упућује на трип или путовање, авантуру засновану на трајању и односу према времену.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести