На 51. Битефу две представе Ерсана Мондтага

На овогодишњем 51. Битефу, који ће бити одржан од 22. до 30. септембра у Београду, у главном програму наћи ће се седам остварења неких од најзначајнијих позоришних стваралаца данашњице.
Iz predstave „Istrebljenje”  Foto: Brigit Hupfeld
Фото: Из представе „Истребљење”  Фото: Бригит Хупфелд

Међу њима је и Ерсан Мондтаг, кога сматрају водећом звездом у успону немачког позоришта. Мондтаг ће на Битефу учествовати чак с две представе, а занимљиво је и да ће то бити његово прво гостовање на великом међународном фестивалу, чиме Битеф, као истичу, додатно добија на значају, афирмишући овог берлинског редитеља турског порекла у светским оквирима.

Мондтагова представа “Снег” Талија театра Хамбург из Немачке, биће изведена 28. септембра. “У духу овогодишњег Битефа, и ова представа је настала на основу недрамске грађе. У питању је чувени роман нобеловца Орхана Памука. Његов истовремено главни јунак и наратор, којег још зову Ка (јасна алузија на јунака “Процеса”), креће на ’епско’ путовање у завичај, враћа се из Немачке у Турску, где ће постати учесник и сведок ониричног колоплета драматичних, кафкијанских догађаја у којима се, на више равни, прелама сукоб између исламистичке и секуларне Турске.”

Представа „Снег” настала је по роману нобеловца Орхана Памука, а „Искупљење” по тексту младе списатељице Олге Бах

Представа “Истребљење” по тексту младе списатељице Олге Бах и у продукцији Концерттеатра Берн из Швајцарске, затвориће овогодишњи Битеф 30. септембра, извођењем на великој сцени Народног позоришта у Београду. “Радикално мењајући контекст драме у којој троје савремених младих људи искушавају и злоупотребљавају све слободе савременог западног друштва, Мондтаг ствара неку врсту халуцинантног пасторалног света, креирајући особену треш поетику којом жестоко критикује савремени свет у коме је сигурност обезбеђена, а заправо је све ту лажно, хипокритско, дубоко труло и на ивици амбиса”.

Битеф су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије. Фестивалу је традиционално пружила подршку и Амбасада СР Немачке у Београду и Гете институт Београд, као и Амбасада Швајцарске у Београду, и остали.

Н. П.-ј

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести