Марији Меденици глумачка награда „Предраг Пеђа Томановић”

Марија Меденица добила је награду “Предраг Пеђа Томановић” за 2015, награду која се додељује глумцима рођеним после 1964. године за најбољу улогу у представама Српског народог позоришта

 током једне календарске године. Награда „Предраг Пеђа Томановић“ додељује се и најбољем дипломираном студенту мастер студија глуме на српском језику Академије уметности у Новом Саду, а то је овај пут била Бојана Милановић, са просечном оценом десет, у класи професорке Јасне Ђуричић.

Глумачку награду “Предраг Пеђа Томановић” Марија Меденица је добила за улогу Ивоне Цопек у представи “Ивона, бургундска кнегиња” Витолда Гомбровича, у режији Радослава Миленковића. Жири у саставу Јасна Ђуричић, глумица, Мирослав Мики Радоњић, театролог и Игор Бурић, новинар и позоришни критичар, одлуку је образложио речима да Марија Меденица готово без речи успева да дочара сву кататонијску безнадежност исфолираног живота таштих дворана којим је окружена Ивона Цопек, бургундска кнегиња из наслова Гомбровичеве драме. “Марија Меденица успева да самом појавом одише ликом који игра, што је врсно умеће, првог реда глумачке вештине“, наводи се још у образложењу.

Награду “Предраг Пеђа Томановић” у Српском народном позоришту додељује истоимена задужбина, чији су оснивачи Предрагови родитељи Милена и Милорад Томановић. Награда која носи име младог, а великог глумца који је прерано напустио овај свет, трајно је посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити започети (и његов) позоришни сан, сан пред стварношћу, стоји у опису награде.

Марији Меденици је ово друга награда “Предраг Пеђа Томановић”. Прву је добила 2009. за улогу Ње у представи “Ја или неко други” Маје Пелевић, у режији Кокана Младеновића.Награда ће бити уручена на сцени “Пера Добриновић” у суботу, 16. јануара, пре почетка представе “Ујеж”.

К. Р.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести